Den här krämiga och värmande soppan är en klassiker i det svenska köket, särskilt omhuldad under de kallare månaderna och kring halloween. Det traditionella receptet handlar om att kombinera den naturliga sötman från pumpan med en touch av syrlighet från lime. Det skapar en harmonisk balans av smaker. Pumpasoppa är en populär maträtt för vegetarianer och veganer i och med dess höga protein- och fiberinnehåll.
Pumpasoppans ursprung kan spåras tillbaka till antikens civilisationer i Central- och Sydamerika. Pumpor var viktiga stapelvaror för dessa kulturer och användes i en mängd olika rätter, inte minst soppor. Med tiden spreds pumpan och dess användning i soppor till Europa och Asien. I Sverige blev pumpasoppa en populär rätt redan under 1700-talet eftersom flera pumpasorter är lätta att odla på våra breddgrader.
Pumpasoppa passar utmärkt tillsammans med ett gott bröd och kan serveras som förrätt eller huvudrätt.
Gör så här
-
Rosta pumpatärningarna i ugnen på 225 °C i cirka 20 minuter.
-
Rosta pumpakärnorna i en torr och het panna tills de fått lite färg, akta så att de inte bränns.
-
Fräs lök och vitlök i smöret på låg värme i en gryta tills de mjuknar.
-
Tillsätt pumpatärningarna och fräs ytterligare några minuter under omrörning.
-
Häll på mjölk och buljong och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda under lock i cirka 20 minuter, eller tills pumpan är mjuk.
-
Ta bort grytan från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer eller i en blender.
-
Rör i crème fraîche, limesaft och limeskal. Smaka av med salt, peppar och eventuellt sambal oelek om du vill ha en viss hetta i soppan.
-
Servera pumpasoppan varm i skålar med en klick crème fraîche, rostade pumpakärnor och hackad koriander som garnering.
Ingredienser (4 pers)
-
700 g hokkaidopumpa (eller annan matpumpa), urkärnad och tärnad
-
1 gul lök, hackad
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
2 msk smör
-
2 msk pumpakärnor
-
5 dl mjölk
-
4 dl grönsaksbuljong
-
1 dl crème fraîche
-
1 lime, rivet skal och saft
-
1 tsk sambal oelek (valfritt)
-
Salt och svartpeppar efter smak
-
Färsk koriander, hackad (till garnering)
Vilken typ av pumpa ska man använda?
Det finns flera olika typer av pumpor som passar bra till pumpasoppa, men några av de mest populära är hokkaidopumpa, butternutpumpa och uchiki kuri.
Vin som passar till
Viognier
Gewürztraminer
Merlot
Läs mer om vin till pumpasoppa