Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till asiatisk mat

När det gäller vin till asiatisk mat går det inte att generalisera, eftersom rätterna kan vara så olika. Något de asiatiska köken har gemensamt är dock att de brukar använda ingredienser som ingefära, vitlök, sesamfrön och chili. Det kräver ett vin som kan stå upp emot de starka smakerna, utan att störa dem för mycket. Här hjälper vi dig att hitta ett perfekt vin till olika asiatiska rätter. 

Vitt vin till asiatisk mat

Vita viner är ofta ett säkert kort till asiatisk mat, tack vare deras friska syra och fruktiga toner. Det är smaker som balanserar både hetta och sötma i många asiatiska rätter. Pinot gris är ett utmärkt val, men även andra friska vita viner, som riesling eller sauvignon blanc, kan lyfta måltiden på ett fantastiskt sätt.

Rött vin till asiatisk mat

För den som föredrar rött vin finns det många alternativ som fungerar bra till smakrik asiatisk mat. Lättare röda viner, gärna kylda, är ofta bäst. Druvor som gamay och grenache är utmärkta val, eftersom de har mjuka tanniner och en fruktig karaktär som harmoniserar med kryddiga och aromatiska rätter.

Stora skillnader mellan olika asiatiska kök

Kinesisk mat är ofta kryddstark med ett stort inslag av umami. Till det kan det passa med en riesling eller en gewürztraminer då de har en sötma och syra som balanserar hettan på ett bra sätt. 

Japansk mat har ofta milda och subtila men väldigt tilltalande smaker, som verkligen bygger på mathantverk. Det kanske mest självklara valet till traditionell japansk mat är det inhemska vinet sake. En torr sake med viss syra kan inte minst bli mycket gott till sushi. Viner med lite lägre alkoholstyrka är generellt lämpliga till japansk mat med en finstämd smakprofil. Läs mer om vin till sushi här.

Koreansk mat serveras ofta med kimchi och andra fermenterade tillbehör. Till en sådan måltid kan viner med ren syra och en aning sötma, kanske en välkyld sauvignon blanc, passa. Thailändsk mat är känd för sin balans mellan sött, surt, salt och starkt. Till både väldigt stark mat och rätter med viss sötma, från till exempel kokosmjölk, passar det med vin som har en viss restsötma.

Rosévin till asiatisk mat

Rosévin är ofta ett utmärkt val till asiatisk mat. Dess friska syra och fruktiga smaker kompletterar de ofta komplexa och kryddiga smakerna i det asiatiska köket. Rosévinet kan både balansera och förstärka smakerna i rätten. Dessutom passar rosévinets elegans väl ihop med de ofta delikata och välbalanserade smakerna i många asiatiska rätter. Oavsett om det är en mildare eller starkare rätt, så finns det ett rosévin som passar. Om rätten består av fisk och skaldjur så är ett fruktigt rosévin ett mycket bra val av vin till asiatisk mat.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan