Sushi har sedan 1990-talet varit en favorit i många svenska hem. I den populära fisk- och risrätten samsas rena smaker med kryddstarka, söta och salta inslag. I Japan serveras sushi ofta med en lätt lageröl, den jästa risdrycken saké, eller grönt te. Att hitta ett vin som matchar de komplexa smakerna är inte det lättaste – men det går. Vi guidar dig rätt i sushi-djungeln.
Vin till sushi
Viner som passar till sushi bör ha tillräcklig elegans för att framhäva de delikata smakerna, kunna hantera hettan i wasabi och ingefära, umamin i fisk och sjögräs och sötman i riset. Aromatiska, vita viner fungerar bäst till de många olika smakerna. Men med lite eftertanke kan rosé, mousserande, och till och med ett rött vin, passa bra.
Vitt vin till sushi
Vita aromatiska viner på druvorna riesling, pinot gris eller gewürztraminer har en fin blommighet som lyfter rättens finstämda smaker. Välj ett vin med lite restsötma som balanserar hettan och umamin och möter de söta inslagen i ris och inlagd ingefära - gari. Vinernas friskhet mildrar den intensiva sältan i sojasåsen och skapar en fin harmoni.
Rosévin till sushi
Roséviner är ett annat dryckesalternativ till sushi. Prova gärna ett friskt och bärigt rosévin från Provence på druvorna syrah, grenache, cinsault, tibouren eller mourvèdre. Den runda bärigheten möter de nyanserade smakerna utan att ta över. Även här får vinerna gärna ha aningen restsötma för att lyfta de milda smakerna och möta hettan i tillbehören.
Rött vin till sushi
Rött vin till sushi är ingen självklar matchning, men det går att hitta alternativ som fungerar. De allra strävaste, kraftfullaste röda vinerna går bort eftersom de blir för dominanta och krockar med inslagen av hetta. Vill du dricka rött vin till sushi så är det bäst att välja lätta, mjuka och bäriga viner som pinot noir eller gamay.
Passar mousserande vin till sushi?
Javisst! Ett friskt och elegant mousserande vin har förmågan att komplettera smakerna utan att ta för mycket plats. Vill du dämpa hettan så håll dig till mindre torra varianter av crémant, champagne eller franciacorta. Prosecco är ett annat festligt alternativ, som ofta har en högre upplevd sötma än andra mousserande viner.
Vin som passar till sashimi
Sashimi är rå fisk serverad utan ris. Här saknas sötman i riset, men de rena smakerna och tillbehören är desamma. Till sashimi kan du välja samma typ av viner som till sushi: vita, aromatiska viner med en lätt restsötma, eller bäriga roséviner.
Vin till sushi med halstrad lax
Sushi är inte bara rå fisk – ibland serveras risbollarna med lätt halstrad lax som ger en mer intensiv smakbild. Här fungerar det fint med ett aromatiskt vitt vin utan ekfat. Sauvignon blanc, pinot gris, riesling eller gewürztraminer är några trevliga alternativ. Vinernas blommighet rimmar fint med rökigheten och friskheten balanserar smakerna.
Dricker du hellre öl? Läs om öl till sushi.