Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till sushi

Att matcha rätt vin till sushi kräver sin eftertanke.

Den mäkta populära sushin gjorde sitt genombrott på svensk mark under 90-talet då ett fåtal restauranger upprättades i huvudstaden. Idag kryllar alternativen för den sushi-sugne och om du även är sugen på ett gott glas vin till är det en utmärkt dryck till måltiden. Men att matcha det rätta vinet till din sushi är lättare sagt än gjort. 

Rå fisk, sötma, hetta och umami. Fyra komponenter som lätt kan bli riktigt obehagliga om du matchar dem med fel vin. Nedan har vi nämnt ett antal saker att ha koll på vid val av vin.

Flertalet smaker i åtanke

Det man kanske inte tänker på är att det finns tillsatt socker i sushiris vilket gör att vin utan sötma kommer att upplevas som surt när du dricker det till sushi. Det kan till och med upplevas lite bittert om vinet i fråga innehåller tanniner. 

Rå fisk och soja innehåller umami, vilket också är en utav våra grundsmaker och vi kan därför uppleva smaken som en känsla i munnen. Detta är både bra och dåligt. Känslan bidrar till en personlig och njutbar upplevelse men kan även leda till att dryckesmötet blir “fel”. Umami kräver syra och fruktighet i ett vin för att vinet inte ska upplevas platt och fruktlöst. 

Passande viner 

Passande vinstilar till sushi är viner med stor fruktaromatik, en lätt restsötma och en frisk syra. De bör inte innehålla några tanniner. På den beskrivningen faller både vita, mousserande och roséviner in som exempelvis; Riesling med restsöma och lättare Pinot Gris både som vitt och rosé. 

När det kommer till bubbel så är Prosecco ett bra alternativ då de näst intill alltid har en lätt restsötma samt en frisk syra och även den fruktighet som behövs. Rosévin som inte är allt för torrt passar också bra till sushi-rätter. Vill man ändå ha ett rött alternativ så bör det vara de allra lättaste Pinot Noirer eller andra väldigt lätta röda viner. 

För den ölsugne

Vin är en underbar måltidsdryck som går att para ihop med alla möjliga anrättningar och kök. Men för dig som gillar omväxling kan även öl vara ett passande alternativ, speciellt till sushi. Veteöl, Lager, Pale Ale, Pilsner och Saison är alla ölsorter som passar väldigt bra med olika sorters fisk och sushi. Testa dig fram med olika kombinationer för att se vad du föredrar!

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan