Roséviner är perfekta att njuta av under varma sommardagar, men även till mat året runt. För att få ut det bästa av rosévinet är det viktigt att servera det i rätt temperatur. Här guidar vi dig till optimal serveringstemperatur för olika typer av rosé.
Vilken temperatur ska rosé serveras i?
En tumregel är att servera roséviner mellan 8–12 grader. Lättare och torrare roséviner mår bäst av den lägre temperaturen, medan fylligare roséviner med mer smak kan serveras någon grad varmare.
Serveringstemperatur för olika typer av rosévin
Lätta roséviner, exempelvis rosévin från Provence, bör serveras väl kylda runt 8 grader. Det framhäver vinets friskhet och fruktighet.
Medelfylliga roséviner från exempelvis Rhônedalen, Languedoc och Spanien kan med fördel serveras mellan 10–12 grader. Det låter vinets smaker och aromer komma till sin rätt, utan att upplevas för varma.
Smakrika och fylliga roséviner, som vissa från Kalifornien, mår bra av 12–14 grader för att balansera frukt och syra optimalt.
Oavsett rosé är det bättre att servera vinet någon grad för kallt än för varmt. Låt hellre vinet gradvis värmas i glaset än tvärtom. Ett för varmt serverat rosévin kan upplevas alkoholstarkt och platt i smaken.
Hos oss hittar du roséviner i olika stilar, så du kan välja det som passar bäst för tillfället. Kom ihåg att kyla vinet i god tid innan servering för bästa smakupplevelse.
Läs mer om temperatur på vin här.