Lyxa till en måltid med en härligt rökig whiskysås, det perfekta komplementet till rött kött.
Whiskysås får en fin och rik smak
Whiskysås är en smakrik sås som används flitigt inom det brittiska köket. Smaken är fyllig och komplex, med en tydlig karaktär av whisky och en fin balans mellan sötma och sälta. Whiskysåsens exakta ursprung är oklart, men den har troligen utvecklats över tid i det brittiska köket. Whisky har länge varit en viktig ingrediens i brittisk matlagning, och whiskysås är ett uttryck för den traditionen.
Whiskysås passar mycket bra till biff, oxfilé, entrecôte, vilt och annat rött kött. Det gäller inte minst om du grillar köttet och vill ha en sås som också bidrar till de rökiga aromerna. Grillade grönsaker och potatispuré går också mycket bra ihop med whiskysås.
Vilken whisky ska man använda till whiskysås?
Valet av whisky påverkar såsens smakprofil avsevärt. En bra grundregel är att använda en whisky som du själv tycker om att dricka, men som inte är alltför dyrbar. Skotsk whisky ger en rökig och komplex smak medan irländsk whisky har en mjukare smakprofil. Amerikansk bourbon ger en whiskysås med sötma och en ton av vanilj. Undvik att använda mycket torra eller unga whiskysorter, då dessa kan göra såsen för bitter.
Vårt recept på whiskysås kan varieras genom att du tillsätter svamp, karamelliserad lök och färska örter.
Gör så här
-
Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet till en jämn smet som du låter få lite färg (roux).
-
Häll i köttbuljongen under omrörning och låt såsen koka upp och tjockna.
-
Tillsätt whisky, grädde, honung och dijonsenap. Smaka av med salt och peppar.
-
Låt såsen puttra på låg värme i några minuter för att utveckla smakerna.
-
Servera såsen varm.
Vin som passar till whiskysås