Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Saint-Émilion

(10)

Vinerna från Saint-Émilion är kända för sin elegans och balans.

Saint-Émilion är en av de mest kända och uppskattade vinregionerna i Bordeaux, belägen på högra stranden av floden Dordogne. Denna pittoreska region är känd för sina imponerande slott, historiska vingårdar och framför allt sina exceptionella viner. Saint-Émilion har en lång tradition av vinproduktion som sträcker sig tillbaka till romartiden, och idag är området klassat som ett världsarv av UNESCO.

Vin från Saint-Émilion

I Saint-Émilion produceras huvudsakligen röda viner av hög kvalitet. Dessa viner är oftast gjorda på en blandning av druvor, där merlot dominerar tillsammans med cabernet franc och ibland även en liten andel cabernet sauvignon. Vinerna från Saint-Émilion är kända för sin elegans, komplexitet och långlivade karaktär. De bästa vinerna från regionen, såsom de från Grand Cru Classé-slotten, har potential att utvecklas och förbättras under många år i källaren.

Vanliga druvor

Som tidigare nämnt är merlot den dominerande druvan i Saint-Émilion. Denna blåa druva ger vinerna en mjuk, fruktig och rund karaktär med toner av plommon, körsbär och ibland även choklad. Cabernet franc är den näst viktigaste druvan och bidrar med struktur, syra och aromer av röda bär, örter och ibland en ton av paprika. Cabernet Sauvignon används i mindre utsträckning men kan ge vinerna ytterligare komplexitet och lagringspotential.

Så smakar vin från Saint-Émilion

Vinerna från Saint-Émilion är kända för sin elegans och balans. De har ofta en medelfyllig till fyllig kropp med mjuka, sammetslena tanniner och en behaglig syra. I unga viner dominerar vanligtvis fruktiga aromer av mörka bär, plommon och körsbär, tillsammans med inslag av vanilj och rostade fat om vinet har lagrats på ekfat. När vinerna åldras utvecklar de mer komplexa toner av läder, ceder, torkade frukter och ibland även en touch av tryffel