Tapas är en samling smårätter med varierande smaker och texturer. Att välja rätt vin till tapas kan vara en fantastisk möjlighet att upptäcka nya smakkombinationer. Valet av vin till tapas bör utgå från smaken och texturen hos rätterna du serverar. Många tapasrätter är salta, vilket kräver ett vin med tillräcklig syra för att balansera sältan.
Olivolja och andra fetter kan göra att tanninerna i ett rött vin upplevs som mjukare, vilket ofta är önskvärt. Stora tanniner kan annars ta för mycket plats vid parning med mat. Kryddiga tapas kräver ofta ett vin med lite sötma eller fruktighet för att balansera hettan. Ett lite sötare vin passar också om det finns en sötma i dina tapas, som baconlindade dadlar eller fruktspett med ost och prosciutto.
Rosé och mousserande till tapas
Utmaningen är att välja ett enda vin till tapasrätter som är sinsemellan ganska olika. Ett lätt och fuktigt rosévin som är torrt eller halvtorrt är ett bra allround-alternativ som går ihop med det mesta. Det samma kan sägas om många vita mousserande viner.
Vitt vin till tapas
Albariño är en spansk druva med hög syra och fruktighet som passar utmärkt till skaldjur och fisktapas, som gambas al ajillo eller tonfisk-carpaccio. Riesling, som kan vara både torr och söt, passar till en mängd olika tapas, från salta till söta. Sauvignon blanc ger ofta viner med citrusartade toner som passar bra till lättare tapas med grönsaker, som patatas bravas eller padrones.
Rött vin till tapas
Pinot noir är ett lätt och fruktigt vin med låg tanninhalt som passar bra till kyckling- och fläsktapas. Tempranillo är en spansk druva med mörka bärtoner som passar till mer smakrika tapas med rökt eller grillad smak. Det är till exempel ett bra val av vin till serranoskinka, som ofta serveras som tapas.
Låt din favorit-tapas styra drycken
Nedan listar vi våra 5 varma och 5 kalla absoluta favorit-tapas med passande dryck!
Vin som passar till kalla tapas
-
Ost- & charkbricka - Här kan man såklart själv välja sina favoriter i ost och charkdisken. Våra personliga val är långlagrad manchego-ost, vällagrad Cecina de Leon (lufttorkat nötkött), Marconamandlar samt ett gott surdegsbröd att doppa i en riktigt bra olivolja med flingsalt. Väldigt enkelt men så gott med all sälta till ett fruktigt rött vin, såklart gärna ett spanskt sådant och med fördel en modern rioja som ger en extra dimension till de salta ost och charken. Ett annat kul inslag till ost och chark, som är allt för bortglömt, är en fino-sherry. Perfekt med tanke på att den har en liten härlig sälta som lyfter alla smaker.
-
Krämig tonfiskröra på brioche - En, inte så spansk, twist på tonfiskröra. Gjord på tonfisk (i vatten), crème fraîche, majonnäs, lite tabasco, salt, peppar och dillkrydda i ett rejält lager på ett smörstekt briochebröd. Hur gott som helst med ett kallt glas albariño alternativt en fruktig sauvignon blanc.
-
Ceviche de Salmón - Tärnad färsk lax av god kvalitet, ordentligt saltad och marinerad i citron, chili, koriander och rödlök. En riktig vitvinsrätt och här kan du med fördel fortsätta med din albariño, alternativt en krispig cava eller varför inte välja tapas bästa kompis, tidigare nämnda fino-sherry.
-
Avocado de Marisco - Avocado fylld med en krämig skaldjursröra (helt efter tycke och smak); vi väljer att toppa våra halvor med en krämig räkröra. Samma vin-förutsättningar här. Vitt fruktigt alternativt ett krispigt bubbel (såklart bäst med cava om du väljer bubbel)
-
Boquerones med vitlök, persilja & olivolja - Boquerones med vitlök, persilja & olivolja. Denna rätt skriker av sälta därför behöver ditt vin ha en frisk syra samt fruktighet för att matcha vitlöken och persiljan. Tur är att albariño har dessa egenskaper.
Du kan faktiskt använda dig av samma vin i alla steg från nummer 1-5. Du behöver bara välja vilket vin som passar just din smak bäst.
Vin som passar till varma tapas
-
Croquetas caseras jamón iberico - Friterade kroketter fyllda med iberico skinka och färskost. Krispiga kroketter som gifter sig helt underbart till ett fruktdrivet rött vin med en frisk syra. Sältan i kroketterna harmoniserar perfekt med syran i vinet samt fruktigheten med den smakrika skinkan.
-
Gambas al ajillo - Jätteräkor frästa i vitlök, vitt vin, och färsk spansk peppar (var inte blyg med saltkaret). Ett vitt friskt vin med tydlig fruktsötma (inte sött utan fruktdrivet) alltså passar den Albariño från de kalla Tapas. Alternativt Cava eller Fino Sherry passar minst lika bra
-
Baconlindade färskostfyllda dadlar - Precis som det låter helt enkelt. Här har vi rikligt med sälta, sötma samt krämighet. Alltså behöver ditt vin ha sötma, syra till sältan samt någon form av kropp. Därför passar, kanske oväntat, en Prosecco bra till denna rätt men det mest förlåtande är ändå den Fino Sherry som vi gillar att tjata om.
-
Patatas bravas - Friterad (gärna hela små färskpotatisar när säsongen tillåter) eller förkokt och slantad fast potatis med en bravasås (het tomat och paprikasås). Här är det bästa alternativet en god lager men vill du avnjuta ett glas vin till så är det det vita fruktiga vinet som gäller och nu tror jag inte det är någon skräll längre men gissa vad? Fino funkar fint även här.
-
Champiñones al ajillo - Färska skogschampinjoner stekta i vitlök, olivolja och persilja. Vi avslutar i samma goda anda. Vitt friskt och fruktigt även i detta steg.