Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

10 tips på vinvänliga tapas!

Vin, ost och charkisar - är det meningen med livet? Addera en vän eller två och vi kommer mycket, mycket nära. Det här är våra bästa tips på vinvänliga tapas. 

Tapasbuffé olé! 

Nedan listar vi våra 5 varma och 5 kalla absoluta favorit-tapas med passande dryck!

Vin som passar till kalla tapas

  1. Ost & charkbricka - Här kan man såklart själv välja sina favoriter i ost och charkdisken. Våra personliga val är långlagrad manchego-ost, vällagrad Cecina de Leon (lufttorkat nötkött), Marconamandlar samt ett gott surdegsbröd att doppa i en riktigt bra olivolja med flingsalt. Väldigt enkelt men så gott med all sälta till ett fruktigt rött vin, såklart gärna ett spanskt sådant och med fördel en modern Rioja som ger en extra dimension till de salta ost och charken. Ett annat kul inslag till ost och chark, som är allt för bortglömt, är en Fino Sherry. Perfekt med tanke på att den har en liten härlig sälta som lyfter alla smaker.  

  2. Krämig tonfiskröra på brioche - En, inte så spansk, twist på tonfiskröra. Gjord på tonfisk (i vatten), crème fraîche, majonnäs, lite tabasco, salt, peppar och dillkrydda i ett rejält lager på ett smörstekt briochebröd. Hur gott som helst med ett kallt glas Albariño alternativt en fruktig Sauvignon Blanc.  

  3. Ceviche de Salmón - Tärnad färsk lax (gärna Salma) ordentligt saltad och marinerad i citron, chilli, koriander och rödlök. En riktig vitvinsrätt och här kan du med fördel fortsätta med din Albariño, alternativt en krispig Cava eller varför inte välja Tapas bästa kompis, en Fino Sherry. 

  4. Avocado de Marisco - Avocado fylld med en krämig skaldjursröra (helt efter tycke och smak) vi väljer att toppa våra halvor med en krämig räkröra. Samma vin-förutsättningar här. Vitt fruktigt alternativt ett krispigt bubbel (såklart bäst med Cava om du väljer bubbel)

  5. Boquerones med vitlök, persilja & olivolja - Boquerones med vitlök, persilja & olivolja. Denna rätt skriker av sälta därför behöver ditt vin ha en frisk syra samt fruktighet för att matcha vitlöken och persiljan. Tur är att Albariño har dessa egenskaper. 

Du kan faktiskt använda dig av samma vin i alla steg från nummer 1-5. Du behöver bara välja vilket vin som passar just din smak bäst.

Vin som passar till varma tapas

  1. Croquetas caseras jamón iberico - Friterade kroketter fyllda med iberico skinka och färskost. Krispiga kroketter som gifter sig helt underbart till ett fruktdrivet rött vin med en frisk syra. Sältan i kroketterna harmoniserar perfekt med syran i vinet samt fruktigheten med den smakrika skinkan.

  2. Gambas al ajillo - Jätteräkor frästa i vitlök, vitt vin, och färsk spansk peppar (var inte blyg med saltkaret). Ett vitt friskt vin med tydlig fruktsötma (inte sött utan fruktdrivet) alltså passar den Albariño från de kalla Tapas. Alternativt Cava eller Fino Sherry passar minst lika bra

  3. Baconlindade färskostfyllda dadlar - Precis som det låter helt enkelt. Här har vi rikligt med sälta, sötma samt krämighet. Alltså behöver ditt vin ha sötma, syra till sältan samt någon form av kropp. Därför passar, kanske oväntat, en Prosecco bra till denna rätt men det mest förlåtande är ändå den Fino Sherry som vi gillar att tjata om.

  4. Patatas bravas - Friterad (gärna hela små färskpotatisar när säsongen tillåter) eller förkokt och slantad fast potatis med en bravasås (het tomat och paprikasås). Här är det bästa alternativet en god lager men vill du avnjuta ett glas vin till så är det det vita fruktiga vinet som gäller och nu tror jag inte det är någon skräll längre men gissa vad? Fino funkar fint även här.

  5. Champiñones al ajillo - Färska skogschampinjoner stekta i vitlök, olivolja och persilja. Vi avslutar i samma goda anda. Vitt friskt och fruktigt även i detta steg.

Till alla 10 rätter klarar du dig bra med endast en dryck genomgående och middagen igenom. Men icke att förglömma: Alla dessa drycker kan bytas ut mot en läckert läskande Sangria eller är du ingen vindrickare så går det minst lika bra med en kall lageröl!

 Salud!

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept