Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

palomino fino

(3)

Palomino fino är den huvudsakliga druvan för framställning av sherry. Den odlas främst i Jerez-området i södra Spanien. 

Var odlas Palomino fino?

Palomino Fino trivs särskilt bra i Jerez, Sanlúcar de Barrameda och El Puerto de Santa María i Andalusien, Spanien. En region känd som "Sherry-triangeln" och har ett unikt mikroklimat som passar druvan extra bra. 

Vilka viner görs på druvsorten Palomino fino?

Palomino fino används huvudsakligen för att producera sherry vilket är en sorts spritförstärkt vin. Sherry produceras genom det unika solera-systemet, vilket innebär att viner av olika årgångar blandas för att uppnå jämnhet och stil över tid. Palomino fino ger ett vin med låg syra och hög alkoholhalt, vilket gör det lämpligt för denna förstärkta vinstil.

Hur smakar Palomino fino?

Palomino Fino har en relativt neutral smakprofil. Vinerna är både torra och söta, helt beroende på den önskade sherry-stilen.

Torr sherry, som Fino och Manzanilla, ger ofta smaker som beskrivs med en jästliknande karaktär. Det beror på den speciella jäsningen som sker under ett såklallat flortäcke. Det är en jästhinna som bildas på ytan av vinet och dör om det överskrider en alkoholhalt på 15 procent.

Olika stilar och resistens

Eftersom palomino fino är en relativt neutral druvsort kan vinmakaren, genom olika tekniker skapa olika stilar av sherry. Palomino fino är känd för att vara resistent mot sjukdomar och anses vara en pålitlig druva som ger hög avkastning. Dess neutrala smak gör den mångsidig och lämplig för olika vinproduktionstekniker.

Andra användningsområden

Utöver produktionen av sherry används även palomino fino för att producera andra typer av viner samt brandy.

Var odlas Palomino fino?

Druvorna trivs väldigt bra i de kalkrika albariza-jordarna vanliga i Jerez-regionen. Klimatet präglas av heta somrar och milda vintrar, vilket bidrar till att druvan kan mogna och utvecklas till sin fulla potential.

Palomino fino är en kulturellt viktig druva med långa anor inom spansk vinhistoria.