Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Gambas Al Ajillo

Gambas al ajillo är en tidlös tapasrätt från Spanien. Den består av räkor i en karaktäristisk sås med vitlök, örter och olivolja.

Med djup smak av Andalusien

Gambas al ajillo kommer från Andalusien, en region i södra Spanien. Rätten är ett exempel på det moderna spanska kökets folkliga rötter. Rättens exakta ursprung är oklart, men man tror att gambas al ajillo har tillagats i århundraden av fiskare och bönder som använde de enkla ingredienser de hade till hands. Fiskare som kom tillbaka från havet med sina färska räkor hade ofta inte, förutom fångsten från havet, mycket mer än vitlök, olivolja och några enkla kryddor till sitt förfogande. Dessa ingredienser kombinerades för att skapa något som inte bara var mättande utan också tröstade själen när det behövdes.

Idag är gambas al ajillo en av de populäraste tapasrätterna i Spanien och serveras i många varianter runt om i världen. Rätten har också inspirerat till flera tolkningar i andra kök. I Spanien är det vanligt att varje familj och varje kock har sitt eget recept och sin egen berättelse om gambas al ajillo. Det gör den till en levande del av Spaniens gastronomiska arv.

Den enkla kombinationen av färska räkor, vitlök, olivolja och kryddor ger en smakrik rätt som fungerar utmärkt som tapas, förrätt eller tilltugg, kanske till ett glas vin eller en kall öl. Använd färska räkor av hög kvalitet för bästa konsistens och var inte för snål med vitlöken. Olivoljan är en viktig ingrediens i gambas al ajillo, den ger rätten dess silkeslena karaktär och hjälper till att binda samman de olika smakerna. Beroende på vilken olja du använder kan den tillföra sin egen distinkta arom. Persiljan kan bytas ut mot andra färska örter om du vill experimentera.

Gör så här

 1. Värm olivolja i en stor stekpanna på medelvärme.

 2. Tillsätt vitlök och chiliflakes och fräs i 1–2 minuter tills vitlöken är mjuk. Var försiktig så att du inte bränner den.

 3. Tillsätt räkorna och stek i 2–3 minuter per sida tills de är rosa och genomstekta.

 4. Rör ner persilja, salt och peppar.

 5. Servera gambas al ajillo varm med bröd som kan doppas i såsen.

Ingredienser (4 pers)

 • 400 g färska räkor, skalade och rensade

 • 4 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna

 • 1/2 dl olivolja

 • 1 tsk torkade chiliflakes

 • 1/4 dl finhackad persilja

 • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till  gambas al ajillo

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept