Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tonfisktartar

Tonfisktartar är en delikat rätt bestående av finhackad rå tonfisk som kombineras med olika tillbehör. Rätten har serverats i århundraden i många kulturer runt om i världen.

Tilltalande för både ögat och gommen

För en tonfisktartar av högsta kvalitet är det viktigt att välja en tonfisk med en fast och köttig struktur. De bästa delarna av tonfisken för tartar är den magra delen av tonfisken, som löper längs ryggen samt ländryggen. De delarna har en låg fetthalt och en fast konsistens. Buken har mer fett och en intensivare smak som kan bli för mycket för vissa. Tonfisktartar är en delikatess som har blivit alltmer populär i gourmetkretsar, särskilt när den tillagas med en riktigt exklusiv del från en dyrare sort som bluefin eller yellowfin. Tonfisktartar är inte bara en vanlig förrätt på finare restauranger, du kan också servera den hemma. Kanske som en del av en sushimåltid eller som en liten, snyggt presenterad, aptitretare.

Välj en fiskhandlare eller mataffär som har gott rykte och goda rutiner för hantering av rå fisk och köp tonfisken så färsk som möjligt. Om du inte kan använda fisken direkt, frys den i minst 24 timmar vid -18 °C. Ha fisken i kylskåp vid 4 °C eller lägre tills den är klar att tillagas eller ätas.

Presentationen av tonfisktartar är också viktig för resultatet. Den kan serveras på olika sätt, till exempel i en stansring eller på ett salladsblad för en mer avslappnad känsla. Med sin ljust röda färg och de olika texturerna från tillbehören blir det en rätt som lockar både öga och smaklökar. 

Även om tonfisktartar är en rätt med få ingredienser kan den varieras på flera sätt. Vårt recept gäller en klassisk tonfisktartar med kapris, rödlök, gräddfil och dill. I Asien serverar man ofta tonfisktartar med sojasås, sesamolja, ingefära och limejuice. Runt Medelhavet är det vanligt med olivolja, citronjuice, oliver och fetaost. Det är viktigt att balansera smakerna väl och att inte överdriva kryddningen. Du vill inte riskera att överrösta tonfiskens naturliga smak.

Gör så här

 1. Finhacka tonfisken till små tärningar.

 2. Lägg tonfisken i marinad och marinera i 20–30 minuter och låt sedan marinaden rinna av. Marinerar du för länge tillagas tonfisken genom syrans inverkan. 

 3. Blanda den tärnade tonfisken med kapris och rödlök.

 4. Servera snyggt med gräddfil och dill vid sidan av eller på toppen av tonfisken.

Ingredienser (4 pers)

 • 200 g färsk tonfisk av sushikvalitet, skuren i små tärningar

 • 1 rödlök, finhackad

 • 1 msk kapris

 • 1 dl gräddfil

 • 1 msk finhackad dill

 • Salt och peppar efter smak

 • Marinad

 • 3 msk pressad citron

 • 3 msk olivolja

Vin som passar till tonfisktartar

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept