Spansk omelett har länge varit en viktig del av det spanska vardagsköket. Grunden är enkla ingredienser som verkligen kommer till sin fulla rätt i denna rustika och smakrika klassiker.
Ett mättande mål för många tillfällen
Spansk omelett, eller tortilla española, är en rätt som har sina rötter djupt förankrade i Spaniens gastronomiska historia. Det är en enkel men älskad maträtt som består av ägg, potatis och ibland lök. När det gäller rättens ursprung så finns det flera versioner. En populär berättelse hävdar att den skapades under belägringen av Bilbao, en annan är att receptet kom till Spanien genom spanska fångar som återvände från Portugal på 1600-talet.
För att lyckas med spansk omelett är det viktigt att få rätt balans mellan ägg och potatis, så att omeletten håller ihop. Vanligtvis gör man spansk omelett i en stekpanna men du kan också använda en smord ugnsform och göra den i ugnen.
Spansk omelett kan serveras som tapas tillsammans med andra mindre rätter eller som en huvudrätt. Den gör sig också bra som en rejäl frukost och det är med andra ord en mångsidig rätt som dessutom kan ätas både varm och kall. Chorizo eller svamp är exempel på vad du kan lägga till om du vill servera spansk omelett som en komplett måltid.
Gör så här
-
Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
-
Hacka löken fint.
-
Värm 2 msk olivolja i en stekpanna på medelvärme.
-
Tillsätt potatisen och stek den i cirka 10 minuter, eller tills den är mjuk och gyllenbrun.
-
Tillsätt löken och stek den i ytterligare 5 minuter, eller tills den är mjuk och genomskinlig.
-
Krydda med salt och peppar.
-
Vispa ihop äggen i en skål.
-
Häll potatis- och lökblandningen i äggsmeten och blanda försiktigt.
-
Värm 2 msk olivolja i stekpannan på låg värme.
-
Häll äggsmeten i stekpannan och jämna till ytan.
-
Täck stekpannan med ett lock och låt omeletten sjuda i cirka 10 minuter, eller tills den har stelnat på undersidan.
-
Använd en tallrik som lock för att vända omeletten.
-
Stek omeletten i ytterligare 5 minuter på den andra sidan, eller tills den är gyllenbrun.
-
Spansk omelett serveras ofta rumstempererad skuren i kilar.
Vin som passar till spansk omelett