Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Saltimbocca

Saltimbocca alla romana är en italiensk klassiker som ursprungligen kommer från Rom. Idag hittar du saltimbocca på italienska restauranger över hela världen. Du kan också laga rätten själv genom att följa vårt recept.

Saltimbocca är en rätt med en unik smakpalett

Saltimbocca är en smakrik och relativt lättlagad huvudrätt. Den består av tunna skivor av kalvkött och italiensk lufttorkad skinka som steks tillsammans med blad av salvia. Tillagningssättet kan kännas ovant, men det finns egentligen inga svåra moment och saltimbocca lagas i många italienska hem. De tre ingredienserna bidrar med olika aromer som ger saltimbocca en komplex smakprofil med sälta, sötma och umami. Saltimbocca bräseras sedan i vitt vin eller serveras med en vitvinssås. Det ger rätten ytterligare en dimension i form av syra.

Saltimbocca betyder "hoppar in i munnen" på italienska. Onekligen ett passande namn på denna mycket goda rätt. Saltimbocca serveras med pasta eller ris och gärna grönsaker. Om du vill variera vårt recept kan du prova att panera saltimbocca innan du steker den.

Gör så här

  1. Lägg kalvinnanlåren på en skärbräda. Banka ut dem lätt med en köttklubba om de är för tjocka. Krydda dem med salt och peppar.

  2. Placera ett salviablad på varje sida av kalvinnanlåren.

  3. Täck varje blad med en skiva prosciutto. Om det behövs kan du använda en tandpetare för att få allt att hålla ihop.

  4. Hetta upp olivolja och smör i en stor stekpanna. Lägg i saltimboccan och stek i ca 2–3 minuter på varje sida. Köttet bör vara genomstekt. Lägg köttet på en tallrik.

  5. Häll vitt vin i stekpannan och deglacera den. Tillsätt kycklingbuljong och citronsaft. Låt såsen reducera i några minuter, lägg sedan i saltimboccan och stäng av värmen. Smaka av med salt och peppar.

Ingredienser (4 pers)

  • 4 skivor kalvinnanlår, ca 200 gr totalt

  • 8 stora salviablad

  • 8 skivor prosciutto

  • 1 msk olivolja

  • 1 msk smör

  • 1 dl torrt vitt vin 

  • 1/3 dl kycklingbuljong 

  • 1 msk citronsaft

  • Salt och svartpeppar för avsmakning

Vilket kött ska man ha till saltimbocca?

Skivor av kalvinnanlår är det traditionella valet till saltimbocca. Då får du ett kött med en mild smak med viss sötma som passar mycket bra ihop med de andra ingredienserna. 

Kan man använda fläsk till saltimbocca?

Ja, du kan ersätta kalvköttet med fläskfilé eller kycklingfilé.

Vin som passar till saltimbocca

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!