Pinzimonio, kommer från verbet "pinzare" (häftning) och är ett italienskt uttryck för vanan att äta råa grönsaker doppade i olivolja och salt.
Den här italienska raw food-rättens ursprung går tillbaka till renässansen och är också känd som "cazzimperio", ett romerskt ord som betyder "skopa". I Rom är det en typisk rätt för att fräscha upp munnen mellan rätter under en lång och riklig måltid såsom t.ex. den traditionella jullunchen.
Idag serveras den ofta som tilltugg innan en måltid.
Variant på Pinzimonio med ost
En populär krämig variant är att blanda gorgonzola och robiola med en skvätt grädde, svartpeppar och hackade valnötter.
Gör så här
- Skär grönsakerna i bitar på längden
- Ställ dem blandade i olika glas (ett per gäst) eller lägg upp fint på ett gemensamt uppläggningsfat
- Blanda balsamvinäger, olivolja, salt och peppar i skål eller skålar
- Doppa och njut. Repeat.
Ingredienser
Morötter
Rädisor (vid säsong)
Selleristjälkar
Blomkål
Paprika - gul och röd
Endivesallad
Olivolja
Balsamvinäger (eller annan vinäger eller citron)
Salt
Peppar
Vintips:
Råa grönsaker är inte världens vinvänligaste mat. Men den feta oljan gör det bättre och ännu godare till vin blir det om du väljer att göra ost-varianten med gorgonzola. Servera ett mousserande vin som öppnar upp för vad som komma skall. Vill du fortsätta på det hälsosamma spåret finns gott alkoholfritt bubbel som matchar perfekt.