Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Carnitas

Carnitas, betyder bokstavligen “små köttbitar”, och är en rätt från det mexikanska köket. Här får du ett carnitas-recept där fläsk bräseras i sitt eget fett för ett fantastiskt resultat. 

Vårt carnitas-recept är “slow food” som är värd att vänta på

Carnitas härstammar från en traditionell fransk rätt som introducerades i Mexiko via Spanien på 1800-talet. Precis som när det gäller många andra mexikanska rätter representerar carnitas en lyckad blandning av kulturer och matlagningstraditioner. Om du följer ett traditionellt carnitas recept tar det många timmar att laga köttet – men det är det värt eftersom det blir mycket saftigt och mört. Fläsket hinner också ta ordentlig smak av kryddorna du använder. 

Ofta serveras carnitas med tillbehör som guacamole, bönor, lök, koriander i tortillas, burritos eller tacos. Carnitas är alltså en viktig del av det autentiska mexikanska köket.

Marmorerat fläsk passar bäst i vårt carnitas-recept

Fläskkarré och sidfläsk är styckningsdelar som passar bra när du ska göra carnitas. Styckningsdelen som kallas “boston butt”, som tas från den övre delen av bogen, är ett annat klassiskt val. Väljer du ett magrare kött kommer du att behöva tillsätta mer fett under tillagningen. Först sjuder köttet i fett på låg värme. När det har blivit mört höjs temperaturen så att fläsket får ett krispigt yttre. Även om det tar sin tid att göra carnitas så är det en rustik och smakrik rätt som alla kan lyckas med. Om du har en slow cooker passar det utmärkt att använda den till carnitas, men i vårt carnitas-recept utgår vi från att du använder en vanlig ugn.

Följer du vårt carnitas-recept förhöjer du den naturliga smaken på råvaran och får ett kött som kan användas som bas i många andra rätter. Det är också möjligt att göra carnitas med kyckling eller nötkött.

Gör så här

  1. Blanda alla kryddor i en skål. Gnid in fläsket med kryddblandningen.

  2. Lägg fläsket i en stor gryta eller ugnsfast form. Tillsätt lök, vitlök, lagerblad, kanelstång, apelsinjuice och coca cola. Täck med lock.

  3. Sätt in i ugnen på 150 °C i cirka 6–8 timmar, eller tills fläsket är så mört att det faller isär.

  4. Ta ut fläsket ur vätskan. Stek det i ister i en stekpanna på medelhög värme tills det fått en gyllenbrun yta.

  5. Servera med dina favorittillbehör.

Ingredienser (4 pers)

  • 1 kg fläskkarré eller sidfläsk, skuret i 3–4 cm tjocka skivor

  • 1 stor lök, grovt hackad

  • 4 vitlöksklyftor, hackade

  • 2 lagerblad

  • 1 kanelstång

  • 1 tsk torkad oregano

  • 1 tsk spiskummin

  • 1/2 tsk chilipulver

  • 1/2 tsk svartpeppar

  • 1/2 tsk salt

  • 500 ml apelsinjuice

  • 500 ml coca cola

  • 1 msk ister, eller annat fett om du föredrar det

Vin som passar till carnitas

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!