Burek har gjorts sedan 1200-talet
Burek, eller börek, är en slags pirog med rötter i det Osmanska riket. Rätten har spridits i stora delar av världen via Balkan och Mellanöstern. Burek äts både till vardags och på fester. I väst har burek blivit väldigt populärt de senaste åren och kan köpas färdigt i många butiker. Med vårt recept gör du snabbt och lätt egen burek.
Rätten består av flera lager av en särskild deg som kallas yufka, som finns att få tag på i många butiker i Sverige. Du kan också använda vanlig filodeg. Mellan lagren har man olika smakrika fyllningar som köttfärs, ost, spenat eller potatis. Även söta fyllningar fungerar. Burek kan göras på en hel plåt, som i vårt recept, eller som individuella bakverk. Burek har en krispig yttre textur och ett saftigt och smakrikt inre.
Burek passar bra som meze
För att lyckas göra perfekt burek är det viktigt att använda tunn deg och att fyllningen är välkryddad och inte för våt, vilket kan göra degen soggig. Burek serveras ofta varm med en klick tjock yogurt och paprikasalladen ajvar. Burek kan även ätas kall och som en del av en buffé eller meze-tallrik med flera smårätter.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 180 °C.
-
Hacka löken fint och stek den i 4 msk olja på låg värme tills den blivit mjuk.
-
Tillsätt spenaten och stek tills all vätska från spenaten ångat bort.
-
Krydda med salt och ta bort från värmen.
-
Blanda spenaten med smulad fetaost.
-
Blanda mjölk och yoghurt i en skål.
-
Lägg en bit yufka på arbetsbänken.
-
Pensla med en fjärdedel av den återstående oljan.
-
Häll över en fjärdedel av mjölk- och yoghurtblandningen.
-
Fördela spenatblandningen jämnt över yufkan. Rulla ihop till en tight rulle.
-
Ringla rullen längs kanten och in mot mitten på en smord plåt.
-
Upprepa med den resterande yufkan och fyllningen.Tillsammans ska rullarna bilda en spiral in mot mitten av plåten.
-
Vispa upp äggulan och pensla.
-
Strö över sesamfrön.
-
Grädda tills din burek har blivit gyllenbrun.
Vin som passar till burek:
Sangiovese
Pinot Noir
Assyrtiko