Ett utmärkt val till viltkött som hjort eller älg, långkok som oxsvans eller en klassisk entrecôte. Det passar också väl till krämiga svamprätter, grillade rotfrukter eller en mustig linsgryta. För en enklare matchning kan det avnjutas med hårdostar och en bit färskt bröd. Servera kring 18 grader.
Château Sociando-Mallet är känt för sina strukturerade och eleganta viner som ofta överträffar sina jämnåriga Haut-Médoc-viner. Doften bjuder på mogna svarta vinbär, björnbär och plommon. Doften förstärks av eleganta inslag av cederträ, blyerts och tobak, tillsammans med en subtil jordighet och en hint av kryddiga örter. På gommen är vinet fylligt och strukturerat med robusta, men välintegrerade tanniner. Smaker av mörka frukter som körsbär och svarta vinbär dominerar, med nyanser av mörk choklad, lakrits och kryddor. En livlig syra balanserar frukten och ger vinet en fräsch och lång avslutning med en mineralisk underton.
Ägaren Jean Gautreau köpte slottet år 1969, då bestod gårdens endast av 5 hektar vingårdars mark, men tack vare visionära förvärv av vingårdar har slottet nu utäkat till 85 ha. av de absolut bästa vingårdarna i norra Haut-Médoc. Jean Gautreau hade från början en vision om att skapa ett slott på Cru Classé-nivån i norra Médoc, och det måste sägas ha lyckats. Vinerna går riktigt bra i jämförande provningar med Cru Classévine och vinkritiker från hela världen idag känner igen slottet för sin höga kvalitet. Idag drivs slottet av hennes dotter Sylvie. Vinet är känt för sin kraftfulla och komplexa stil, som är besläktad med det närliggande Saint-Estèphe.
Utmärkelser
93/94 poäng James Suckling
92 poäng Decanter
92/94 poäng Falstaff