Ett utmärkt val till klassiska kötträtter som lammracks, entrecôte med bearnaisesås eller en mustig boeuf bourguignon. Det fungerar även väl till långkok som oxsvansgryta eller vegetariska rätter som en tryffeldoftande svamprisotto. För ostbrickan är det perfekt till lagrade hårdostar som Manchego. Servera kring 18 grader efter en stund på karaff.
Château Pontet-Canet är en framstående Grand Cru Classé i Pauillac som utmärker sig genom sitt hållbara och biodynamiska vinmakande. Ett raffinerat vin med en aromatisk profil som kombinerar mogna svarta vinbär, körsbär och björnbär med eleganta toner av cederträ, blyerts och en subtil floralitet av viol. Doften fördjupas med nyanser av lakrits, kakao och rostade ekfat som ger komplexitet och karaktär. På gommen är vinet välbalanserat med en medelfyllig till fyllig kropp och mjuka, men stadiga tanniner. Smaker av mörka bär, plommon och svartvinbärsblad framträder tydligt, kompletterat av kryddiga undertoner och en jordig mineralitet. Fatlagringen bidrar med inslag av vanilj, mörk choklad och en antydan av kaffe. Avslutningen är lång och nyanserad med en frisk syra som ger vinet elegans och lagringspotential.
Ett av mycket få elitslott som skapar rödvin av sådan enastående kvalitet att de kan konkurrera med närliggande egendomar som klassats som ”First Growth”. Om denna sublima Pauillac skriver den ledande vinkritiker Robert Parker, "återigen har innehavaren Alfred Tesseron producerat ett vin med First Growth-potential. Pontet Canet uppvisar en ogenomskinlig lila färg och en härlig bouquet av rökelse, subtila rostade toner och kopiösa mängder Crème de Cassis. Det bör kunna drickas under 20-25+ år. Med en sådan balans, kraft och förförisk fyllighet, kräver denna världsledande Grand Cru förstklassig mat för att komma till sin rätt.
Utmärkelser
98/100 - James Suckling 96/100 - Jeb Dunnuck 96/100 - Wine Enthusiast 95+/100 - Vinous.com, A. Gallioni