Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Château Pontet-Canet

(1)

En vingård i Pauillac i Bordeaux.
Château Pontet-Canet - vingården i Bordeaux som tillverkar sitt biodynamiska röda vin med traditionella metoder.

Château Pontet-Canet är en vingård belägen i Pauillac i Bordeaux. Det är dessutom namnet på vingårdens välkända röda vin. Château Pontet-Canets produktion är bland de största av de klassificerade vinerna i Médoc. Gården producerar cirka 20 000 lådor av sitt förstavin och ungefär hälften så mycket av andravinet, Les Hauts de Pontet.

Vingårdens historia

I början av 1700-talet köpte en kunglig guvernör, Jean-François de Pontet, flera vingårdar som han slog ihop. Ättlingar till honom planterade senare vinstockar på marken, vilket lade grunden för ett av de största vingodsen i Médoc. 1865 köpte Herman Cruse gården och byggde nya källare samt moderniserade anläggningarna och vinframställningen. Det var också han som etablerade vinets rykte internationellt.

Ökad kvalitet

Idag driver Alfred Tesseron gården tillsammans med sin brorsdotter Melanie. Under de 35 sedan han tog över Château Pontet-Canet har Tesseron successivt omplanterat vingården, samt renoverat byggnader och vinanläggningar. Till följd av det steg kvaliteten till att bli riktigt bra under 1990-talet. Förbättringarna av Château Pontet-Canet har därefter bara fortsatt. Deras viner från 2009 anses idag höra till toppvinerna.

Naturlig odling

Château Pontet-Canet består av 120 hektar. Jorden här är väldränerad och mager. Vingårdens filosofi är att ingripa så lite som möjligt i naturen, med andra ord odla så naturligt som möjligt. För att göra det på bästa sätt har Tesseron infört ett system där de behandlar, skördar och vinifierar varje enskild terroir separat. Gården använder enbart traditionella druvor och odlingsmetoder och alla kemiska medel är förbjudna. Château Pontet-Canet är dessutom en biodynamisk vingård sedan 2003.

Noggrant utvalda druvor

För att bevara druvorna under transporten till vingården skördas de i plastbackar som staplas på varandra. Därefter är det dags att göra en noggrann sortering. Château Pontet-Canet använder enbart de hela och mogna druvorna till förstavinet. Jäsningen sker till största delen i betongfat. Druvsorterna på gården är 62 % Cabernet Sauvignon, 32 % Merlot, 4 % Cabernet Franc och 2 % Petit Verdot.