Lätta ostar kräver inte särskilt smakrika viner. Det viktiga är att de har hög syra för att matcha syran i osten. Du kan glädjas åt att det finns många olika sorter att välja bland.
Vita viner
Måhända att du tänker på rött vin när det vankas ostbricka? Men vitt är ett alldeles förträffligt vin till mild och mjuk ost. Det ska vara lätt och friskt för att balansera de milda ostarna. En torr Chablis är alltid rätt, eller varför inte prova en österrikisk Grüner Veltliner? Det är också ett vin med hög fruktsyra. Riesling, Pinot Grigio, liksom en Sauvignon Blanc fungerar utmärkt. Det finns med andra ord många viner att utforska. Varför inte utmana dig själv och prova något nytt du aldrig druckit till ost?
Röda viner
Om du vill dricka rött vin gör en mjuk och bärig sort sig bäst till mild och mjuk ost. En Pinot Noir passar utmärkt. Det är en druva som numer inte bara serveras i finrummen utan finns i flera prisklasser från olika länder. Inte minst en amerikansk Pinot Noir är kul att prova. Är du sugen på ett italienskt vin är Barbera att rekommendera med sina bäriga toner och pigga syra. Sangiovese kan också bli bra, så länge fylligheten och strävheten inte blir för hög. Även de italienska vinmakarna tenderar att göra lättare rödviner än tidigare.
Mousserande
En torr Champagne eller Cava gör också den milda osten rättvisa. Det ger en festlig inramning som brukar uppskattas av de flesta.
Starkviner
Intresset för starkviner har minskad de senaste åren, vilket medför att du kan hitta riktigt bra viner till hyfsade priser. En frisk och kyld Sherry Fino är ett trevligt vin till mild och mjuk ost, väl värt att pröva.
Roséviner
Ett friskt och syrligt rosévin med citrus och bärighet lämpar sig väl som vin till mild och mjuk ost. Den typen hittar du bland ljusa, franska viner eftersom de håller en stram stil.