Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pauillac

(9)

Pauillac är en stor favorit bland rödvinsälskarna.
 Pauillac är en vinregion som ligger i Médoc. Här hittar du några av världens mest kända och dyra röda viner, tillverkade på Cabernet Sauvignon.

Pauillac ligger mellan Saint-Estèphe och Saint-Julien i Médoc i den kända franska vinregionen Bordeaux. Regionen är en favorit bland rödvinsälskare och här hittar du några av världens mest kända och dyra röda viner, tillverkade på druvan Cabernet Sauvignon. Området består av cirka 1 200 hektar vinodlingar och förutom Cabernet Sauvignon hittar du även druvorna Cabernet Franc, Merlot, Carmenère, Petit Verdot och Malbec.

I flera hundra år har vinmakarna här tillverkat viner, i märkbart olika stilar. Men det finns dock en gemensam nämnare och det är att vinerna är kraftfulla med smak av svarta vinbär och ek.

Klimat & terroir

Terroiren i Pauillac varierar mer än vad som kan förväntas i ett område på bara 23 kvadratkilometer och jorden består av både sten, grus, sand, kalksten och järn. Gruset hjälper till att hålla kvar värmen i jorden och reflekterar dessutom ljuset mot druvorna. Den grusrika jorden kräver dock att vinstockarna gräver sig djupt ner för att få tillgång till näringsämnen och fukt. Det gör att vinstockarna ger låga skördar, men samtidigt får druvorna rik smak. Den här typen av jordar är idealiska för just Cabernet Sauvignon.

Regionen har ett så kallat mikroklimat vilket gör att det är varmare än i områdena runt omkring. Denna typ av klimat gör även att druvorna mognar tidigare.

Internationella framgångar

Pauillac-vinernas utmärkta rykte beror inte bara på deras kvalitet utan även på deras internationella framgångar. Tre av de fem bästa slotten i Médoc-klassificeringen 1855 (som är en rankning av Bordeaux bästa vinproducenter) finns nämligen här. De heter Mouton Rothschild, Lafite Rothschild och Château Latour.

Vinernas karaktär

Paulliacs viner är både kraftfulla och eleganta. Här hittar du smaker av svarta vinbär, ek, björnbär, tobak, jord och cederträ. Vinerna passar utmärkt tillsammans med grillat lamm, fläskkött, vilt eller kyckling, samt till rätter med svamp och tryffel. De fungerar också bra tillsammans med både mjuka och hårda ostar.