• 100% nöjd kund-garanti 100% nöjd kund-garanti
  • Gratis hemleverans Gratis hemleverans
  • Trygg e-handel Trygg e-handel
Abbadia Ardenga Brunello di Montalcino 2014 Sangiovese

Abbadia Ardenga Brunello di Montalcino 2014

Pris 299 kr 399 kr Permanent nedsatt pris, gäller så långt lagret räcker.

Oj då, populära viner tar tyvärr slut snabbt.

Vi rekommenderar dig att istället testa denna kundfavorit

Lagerstatus
Tillfälligt slut
Lagring
Drick nu, till och med 2025
Karaktär
Elegant och komplex
Färg
Vackert rubinrött
Land
Italien
Region
Toscana
Distrikt
Brunello di Montalcino
Klassificering
DOCG
Producent
Abbadia Ardenga
Huvuddruva
Sangiovese
Druvor
100% Sangiovese
Typ
Rött Vin
Volym
750 ml
Alkoholhalt
14%
Se även

Doft & Smak

Delikata dofter av vilda bär, blå blomster och skogsbädd, som återspeglar den svala och fuktiga årgången. Smakerna går åt vilda bär, som bl.a. Marascakörsbär och en fin touch av vitpeppar. Det känns varmt, intensivt, tillsammans med eleganta och sammetslena tanniner och en bra syra.

Passar till

Dekanteras med fördel ett par timmar i förväg och serveras runt 16-18°C till en mängd olika italienska rätter, gärna på lamm, nöt och vilt. Också väldigt bra till mogna ostar.

Beskrivning

Brunello di Montalcino behöver nog ingen närmare presentation, men det är, tillsammans med Barolo och Barbaresco, det vin som kanske har allra högst rykte i Italien. Vinet kommer från den lilla kommunen Montalcino i södra Toscana och blev 1966 ett av de första områdena i Italien som fick DOC status. 1980 blev Brunello först med DOCG-status, som är en högre klassificeringsgrad än DOC. Namnet Brunello hänvisar till druvan; Sangiovese Grosso, som lokalbefolkningen kallar just Brunello. Det gamla klostret Abbadia Ardenga har en historia som går nästan 1000 år tillbaka och tillhörde en gång i tiden den mäktiga familjen Piccolomini, vars medlemmar ingick i påven Pius II tjänst och vilka ansvarade för byggandet av staden Pienza. Idag är det fortfarande ättlingar till de som arbetade på gården på påve Pius tid som äger och driver klostret. Här finns numera både ett fint museum och jordbruk med fokus på vin, årligen buteljeras ca 40 000 flaskor av högsta kvalitet!