Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Abbadia Ardenga

(0)

En vingård med gamla anor i hjärtat av Toscana.
Abbadia Ardenga är en vingård där vin framställts i århundraden. Idag är de vida kända för sina Brunello di Montalcino, gjorda av druvan Sangiovese.

Abbadia Ardenga är en 650 hektar stor vingård i Montalcino i Toscana. Här är 10 hektar vinodlingar belägna där främst druvan Sangiovese växer. Gården producerar 40.000 flaskor per år av vinsorterna Brunello och Rosso di Montalcino.

Byggnaderna som blir använda har dessutom en mycket lång historia. De är faktiskt daterade så långt tillbaka som till den etruskisk-romerska perioden. Ägarna har under århundraden uppfört försvarstorn och slottsbyggnader. Det beror på vingårdens viktiga position längs en av regionens viktigaste handelsvägar. Fastigheten tillhörde en gång i tiden familjen Piccolomini som sålde vin och olivolja till passerande resenärer på 1800-talet. Familjen Piccolomini inkluderade även påven Pius II, som bland annat ansvarade för byggandet av den italienska staden Pienza på 1400-talet.

År 1902 fick Abbadia Ardenga sitt första viktiga pris för viner lagrade över ett år. Idag driver familjen Ciacci gården, och de strävar efter att uppnå bästa kvalitet med största möjliga respekt för miljön och det historiska arvet. Resultatet är produkter av högsta kvalitet och standard, vilket i sin tur har gjort vingården till en av de mest kända i världen.

Viner

Abbadia Ardengas huvudsakliga viner är Sant'Antimo Rosso, Rosso di Montalcino, och Brunello di Montalcino. Gården producerar alltså tre olika sorter av Brunello di Montalcino, vilket är en standard Brunello, en Vigna Piaggia och en riserva. Vinodlingarna ligger på Montalcino-kullens mineralrika sydvästra sluttningar.

Druvorna blir skördade för hand och fermenterar i rostfria tankar under 18-22 dagar. Efter att ha jäst lagrar de vinerna i slavonska ekfat i 36 månader innan de tillbringar ytterligare 12 månader i rostfria tankar och 12 månader på flaska. Rosso di Montalcino blir lagrad under fyra månader på fat för att sedan lagras i ytterligare åtta månader på flaska.

Abbadia Ardenga tillverkar också ett Santo Sant'Antimo-vin från Malvasia, Trebbiano och andra lokala druvsorter, samt en Grappa di Brunello och även extra virginolivolja.