Beskrivning

Lugana är området kring Gardasjön i regionen Veneto i norra Italien. Här odlas den lokala druvsorten Turbiana som även kallas Trebbiano di Lugana då man länge trodde att den tillhörde Trebbianofamiljen. Men, nu har det visat sig att  den är en form av druvsorten Verdicchio, som inte har något gemensamt med Trebbianodruvan alls.

Det här friska ursprungstypiska vinet får sinnet att färdas till det vackra område där druvorna växer. 

Riktigt gott till vegetariska pastarätter en färsk pecorino-ost eller vit fisk tillagad i sin enkelhet.

Passar till

Servera runt 6-10°C till antipasti, pasta primavera eller risotto med fänkål. Också fint till enklare fiskrätter, eller mjuka och milda ostar med lite syrlighet.

Produktinformation

Lagerstatus
125 st
Lagring
Drick nu eller inom 2 år
Karaktär
Torrt & Fruktigt
Färg
Ljust gyllene
Land
Italien
Region
Venetien
Distrikt
Lugana
Producent
EnoItalia
Huvuddruva
Trebbiano
Druvor
100% Trebbiano di Lugana
Typ
Kork
Passar till
Volym
750 ml
Sockerhalt
<0.3g/100ml
Alkoholhalt
13%
Se även
 • Producent

  EnoItalia

  EnoItalia är utan tvekan en av Italiens absolut främsta och mest innovativa producenter från Bardolino i Venetien. EnoItalia startade som ett kompisprojekt och har vuxit till att bli en av Italiens mest drivande och mest prisbelönade vinmakare!

 • Huvuddruva

  Trebbiano

  Den tåliga druvan med många användningsområden.
  Trebbiano är en tålig druvfamilj som ger stora skördar. Den kommer ursprungligen från Italien men är nu spridd till flertalet vinregioner i världen.

 • Region

  Venetien

  Vad många kanske inte vet är att regionen Veneto (eller Venetien) i norra Italien är hem för välkända och storsäjande viner såsom Amarone, Ripasso, Valpolicella och Prosecco, men det är även här de inte helt okända vinerna Soave och Bardolino kommer ifrån också.

 • Distrikt

  Lugana

  En liten pittoresk vinregion i norra Italien.
  Vindistriktet Lugana ligger i norra Italien, söder om Gardasjön. Här produceras i huvudsak vita viner på druvan Turbiana.