Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till mager fisk

(276)

Välj rätt vin till torsken. Servera ett glas vin som abborren aldrig glömmer. Efter denna stund, kommer all mager fisk att kombineras med ett vin som får dem att glänsa. Hemma hos dig alltså. Läs!

Står du i fiskdisken och undrar över vilken fisk du ska matcha till din torra riesling från Alsace som ligger på kylning därhemma? Välj en mager fisk. Och då menar vi inte en som fått för lite mat, tvärtom, gärna en rundnätt fisk (blir mer mat så) men som är av en art där köttet innehåller lite fett. Tänk torsk, kolja, sej, långa, abborre och rödspätta. Även tonfisk i vatten funkar bra om tillagad med kärlek.

Vill du lära dig lite mer om vin till mager fisk? Fortsätt läsa. 

Lätt vin till lätt fisk

Generellt så passar lättare viner till mager fisk. Det gäller både vita och röda. Tillagningen och tillbehören spelar roll i sammanhanget. Till kokt fisk, skaldjur naturelle och citron bör vinet vara friskt och torrt. Däremot till stekt fisk och med smakrika tillbehör kan ett fatlagrad vin harmoniera fint.

Vilka vita viner passar till mager fisk?

Här kan du välja bland friska, fruktiga viner, men också druviga och blommiga. Det innebär att utbudet är stort, så det blir din preferens eller nyfikenhet som får avgöra valet. Ett säkert kort är dock riesling och det finns exklusiva viner från Alsace men också betydligt enklare varianter som fortfarande är prisvärda. Riesling odlas för övrigt i många länder runt om i världen. Sauvignon blanc-druvan, liksom chardonnay är också typiska i fiskviner.

Kan man dricka rött vin till fisk?

Pinot Noir är en druva på frammarsch. Röd bourgogne får nu sällskap av pinot noir från många länder eftersom den lätta och bäriga smaken är tacksam att kombinera med lättare maträtter. Spätburgunder som är druvans tyska namn, har med åren blivit mindre söt och stramat upp sig till ett bra matvin. Alltså faller förslaget på vin till mager fisk på någon av alla pinot noir-viner. Om du steker fisken kan en barbera eller en grenache smaka bra.

Traditionellt har det svenska köket inte kombinerat rött vin och fisk, men där ser vi en förändring och alla nya rödviner med lättare fyllighet och strävhet gör att användningsområdet blivit större.

Fisk & rosévin - en oväntat god kombo

Den växande marknaden för roséviner gör att fler smaker liksom druvor dyker upp. Särskilt på sommaren är det ett lockande alternativ. Välj gärna ett torrt rosé vin till mager fisk med hög syra. Från södra Frankrike hittar du viner av detta slag.

Mousserande viner till rätter med fisk

Vill du gör fiskmåltiden lite festligare så passar en torr Champagne utmärkt. Med ett mousserande vin slipper du fundera över vitt eller rött. Bubbel brukar uppskattas!

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 276 produkter