Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Trebbiano

(2)

Den tåliga druvan med många användningsområden.
Trebbiano är en tålig druvfamilj som ger stora skördar. Den kommer ursprungligen från Italien men är nu spridd till flertalet vinregioner i världen.

Trebbiano är en grön druvsort som ursprungligen odlades i Italien. Den återfinner du numera även i Frankrike, Sydafrika och Syd- och Nordamerika. Egentligen är

Trebbiano mer en familj av druvor då den innefattar ett antal sorter med vitt skilda användningsområden. Du kan hitta omnämnanden av Trebbiano så tidigt som på 1300-talet i Italien och då under namnet Trabiana. Till Frankrike kom druvan omkring två hundra år senare. 

Trebbianosorter

Som vi tidigare nämnt så är Trebbiano inte en druvsort, utan mer en familj av druvor med samma förnamn. Några vanliga sorter du kan träffa på är Trebbiano Toscano, Trebbiano Romagnolo, Trebbiano Giallo och Trebbiano d'Abruzzo.

Trebbiano Toscano är den vanligast förekommande druvan i familjen Trebbiano. Den går även under namnet Ugni Blanc, med vilket namn producenter använder den en hel del i Frankrike och i balkanländerna. Det är en av världens mest odlade druvor men den är inte en av de mest välkända. Druvan blommar sent men plockas ofta i förtid för att bibehålla den höga syran. Då den har en ganska neutral smak använder producenter den ofta som blenddruva men även som tillsats i cognac. 

Framställa Trebbiano

De flesta Trebbianosorter är relativt tåliga druvor som ger mycket goda skördar. Överlag klarar de sig bra från svampangrepp. Druvorna mognar sent på året och med sin höga syrahalt klarar de att sitta kvar ett tag utan att bli dåliga. 

Smakprofil

Då Trebbiano är en familj av druvsorter innebär det att det finns ett spektrum av olika smaker och aromer på de viner du kan hitta. Gemensamt för samtliga är att de är ljust citrongula till färgen, rätt så friska och lätta och kommer med en diskret doft. Vinerna passar bäst att dricka unga. 

Trebbiano passar bra till

Trebbianoviner gör sig ofta bra tillsammans med fisk- och skaldjursrätter. Men även till vissa kycklingrätter kan dessa viner komma till sin rätt.