Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Lugana

(1)

En liten pittoresk vinregion i norra Italien.
Vindistriktet Lugana ligger i norra Italien, söder om Gardasjön. Här produceras i huvudsak vita viner på druvan Turbiana.

Lugana är en liten pittoresk vinregion i norra Italien. Området sträcker sig över gränsen mellan Lombardiet och Veneto, vid södra änden av Gardasjön. Namnet Lugana tros komma från det latinska lacus lucanus som betyder sjö i skogen. De flesta av Luganas vingårdar finns mellan byn Desenzano och Peschiera, men innefattar även delar av Lonato, Pozzolengo och Sirmione. Området är relativt litet med sina 600 hektar och här producerar de nästan bara vin på druvan Turbiana.

Klimat & jordmån

Landskapet i Lugana är förhållandevis flackt. Klimatet är varmt, men det kommer ständigt in svalkande vindar från Gardasjön. Jordmånen består mestadels av kalkrika lerjordar, vilket gör att vinerna får en härlig fräschör, samtidigt som de blir mycket smakrika. Fräschören kommer från mineraliteten, det vill säga från sältan, snarare än från syran. Vinerna går även utmärkt att lagra.

Turbianadruvan

Druvan Turbiana är lite av ett mysterium. Länge ansågs den vara en variant av Trebbiano (cognacsdruvan) eftersom den tidigare hette Trebbiano de Lugana. Dock upptäckte forskare att druvan inte alls var en Trebbianodruva och efter en DNA-profilering ansåg de att den istället vara genetiskt lik Verdicchio. Till sist kom forskarna fram till att inte heller de här båda druvorna är nära släktingar utan att de har vissa olikheter. Turbiana blev då inskriven som en egen druvvariant i Italiens nationalregister över olika druvsorter.

Vinerna

För att vinerna ska kunna få beteckningen Lugana DOC måste de innehålla minst 90 % Turbiana. Luganavinerna är ofta hyllade för sin balans, sin struktur och sin doft (liknande Soave Classico). De har en delikat och fruktig doft med toner av honung, tropisk frukt, persika, mandel och apelsinblom. Smaken är torr och frisk med en generös fruktighet och innehåller toner av melon, ananas, persika, citrus, mandel och mineraler. Vinet har en gyllengul färg och en lång eftersmak. Servera det gärna till en sommarbuffé, grillade havskräftor, gratinerad hummer eller pastarätter med kyckling.