Främst bland Supertoscanare, kanske Italiens mest ikoniska vin!
Passar perfekt Osso Bucco, grillat kött, koreanska kötträtter och ostar. Serveras vid 16-18 grader.
Fruktig intensiv doft med inslag av läder, viol, mentol, jord och tjära. Smakrik, elegant och silkig frukt med välintegrerade tanniner och lång eftersmak
Sassicaia är ett av världens bästa och mest kända viner. Ett revolutionärt vin som vände vinutvecklingen i hela Italien! Vinet kommer från Tenuta San Guido i Bolgheri. Det skapades av markisen Mario Incisa della Rocchetta, som redan på 40-talet började experimentera med vin gjort på cabernetdruvor. Men det tog lång tid innan vinet fann sin rätta form. Sassicaia blev världsberömt över en natt i en blindprovning som den engelska vintidningen Decanter hade ordnat slog det då okända vinet ut 33 toppviner från 1972, bland dem flera av de allra yppersta Bordeaux-vinerna. Nuvarande ägaren, Niccoló Incisa della Rocchetta, har vidareutvecklat vinet. Efter några svåra år i början av 90-talet har vinet från årgång 1995 blivit allt bättre.
Utmärkelser
100/100 - Robert Parker 100/100 - TerroirSense - Ian D'Agata 98/100 - James Suckling 98/100 - Vinous.com 98/100 - Wine Spectator