Så sent som för 100 år sedan ansåg de flesta att de finaste vinerna kom från Bordeaux. En som delade dessa åsikter var den italienske adelsmannen Mario Incisa della Rocchetta, som också födde upp rashästar. När Mario besökte sina adliga vänner på 20-talet fick han gång på gång avnjuta deras egengjorda viner och det gick inte att miste på att vinerna hade karaktären av en lagrad Bordeaux.
Ville framställa ett nytt vin på franska druvor
Tanken på att framställa ett liknande vin, fast på familjens ägor Tenuta San Guida, föddes med tiden. San Guida, som ligger i Toscana, är främst känt för druvan Sangiovese som helt dominerar regionen. Målet var däremot att framställa ett vin på franska druvor och alltså inte Sangiovese.
Han var istället fast besluten att främst börja odla Cabernet Sauvignon, eftersom den steniga marken, där gården ligger belägen, påminde honom väldigt mycket om det franska distriktet Graves. Ett område han hade besökt vid ett flertal tillfällen. Marken som San Guida ligger på visade sig i efter hand vara utmärkt för de franska druvsorterna.
Sassicaia
Det var först under 1948 som de första flaskorna blev klara och vinet fick då namnet Sassicaia, som betyder stenig mark. Mellan 1948 och 1967 blev Sassicaia endast tillverkat för privat bruk, men 1967 hade vinstockarna uppnått tillräcklig hög ålder för att börja producera rikligt med bra druvor. Dessutom hade de finslipat receptet till den blandning vi ser idag, 15 % Cabernet Franc och 85 % Cabernet Sauvignon.
Vinmakarna hade också lärt sig att vinet blev bättre om det lagrades några år. 1968 lanserades därför Tenuta San Guido Sassicaia på den öppna marknaden.
Nya viner i sortimentet
Under Marios ledning framställde gården enbart Sassicia, men när sonen tog över vingården på 70-talet blev det ändring på det. Nu framställer de ytterligare två viner på vingården. Under början av 2000-talet var det premiär för vinet Guidalberto. La Difese däremot blev lanserat 2002, vilket är en blandning av Sangiovese och Cabernet Sauvignon.