Så sent som för 100 år sedan ansåg de flesta att de finaste vinerna kom från Bordeaux. En som delade dessa åsikter var den italienske adelsmannen Mario Incisa della Rocchetta, som också födde upp rashästar. När Mario besökte sina adliga vänner på 20-talet fick han gång på gång avnjuta deras egengjorda viner och det gick inte att miste på att vinerna hade karaktären av en lagrad Bordeaux.
Tenuta San Guido gjorde ett nytt slags vin - på franska druvor
Tanken på att framställa ett liknande vin, fast på familjens ägor Tenuta San Guido i Toscana, föddes med tiden. I Toscana är det druvsorten sangiovese som helt dominerar regionen. Mario var dock fast besluten om att druvsorten cabernet sauvignon skulle trivar bra i den steniga marken kring gården. Den påminde honom om jordmånen i det franska distriktet Graves. Ett område han hade besökt vid ett flertal tillfällen. Marken som San Guido ligger på visade sig i efter hand vara utmärkt för de franska druvsorterna.
Vad är Sassicaia?
Det var först under 1948 som de första flaskorna blev klara. Vinet fick namnet Sassicaia, som betyder stenig mark. Mellan 1948 och 1967 tillverkades Sassicaia endast för privat bruk, men 1967 hade vinstockarna uppnått tillräcklig hög ålder för att börja producera rikligt med bra druvor. Dessutom hade de finslipat receptet till den blandning vi ser idag, 15 % cabernet franc och 85 % cabernet sauvignon.Vinmakarna hade också lärt sig att vinet blev bättre om det lagrades några år. 1968 lanserades Tenuta San Guido Sassicaia på den öppna marknaden.
Fler supertoscanare - Le Difese & Guidalberto
Under Marios ledning framställde gården enbart Sassicia, men när sonen tog över vingården på 70-talet blev det ändring på det. Nu framställer de ytterligare två viner på vingården. Under början av 2000-talet var det premiär för vinet Guidalberto. Därefter kom Le Difese – en blandning av sangiovese och cabernet sauvignon – som lanserades 2002.