Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till grillat

(289)

Fylligt, mustigt, smakrikt och fruktigt – så smaker de bästa vinerna till grillat. 

Sommaren är här och doften av grill sprider sig i kvarteret. Få saker slår känslan av att samlas runt grillen med något gott i glaset. Men frågan är: vilket vin får smaklökarna att jubla till just din grillrätt? Här guidar vi dig genom rött, vitt och allt däremellan för att hjälpa dig hitta de bästa vinerna till sommarens grilläventyr.

Rött vin till grillat

Kött och grill hör ihop för många. Ett glas rött vin är ofta ett säkert kort till grillat kött. Men hur blodigt eller välstekt köttet är kan påverka vinupplevelsen. En blodig biff tämjer vinets tanniner (ämnen som ger strävhet) och får vinet att smaka mjukare, medan en genomstekt köttbit kan göra ett strävt vin lite väl beskt. Då passar ett fruktigare rödvin med mindre strävhet bättre.

Bra val av röda grillviner är till exempel:

  • • Kraftiga, sträva viner (t.ex. barolo eller cabernet sauvignon) – perfekta till blodigt nötkött som behöver ett vin med ryggrad.

  • • Fruktiga, mjukare rödviner (t.ex. zinfandel eller primitivo) – passar när köttet är mer genomstekt eller har en söt glaze, eftersom fruktsötman rundar av smaken.

  • • Kryddiga, rökiga rödviner (t.ex. syrah/shiraz eller malbec) – deras peppriga toner och fyllighet matchar grillens rökiga smakränder utmärkt.

Vitt vin till grillat

Alla är inte rödvinsdrickare, och visst kan man ha vitt vin även till grillat. Hemligheten är att välja ett vitt vin med ordentligt med smak och kropp (fyllighet). Ett smörigt vitt vin får en liten rostad karaktär från fatet och den malolaktiska jäsningen som går hand i hand med grillens aromer. Dessutom bidrar den friska syran till att skära genom det feta från grillmaten, så att varje tugga känns lättare.

Några vita viner som trivs vid grillen:

  • • Ekfatslagrad chardonnay – smörig och fyllig, med rostad hint av vanilj från ekfat som speglar grillytan.

  • • Chenin blanc – rund och fruktig men ändå frisk i smaken; bra när du vill ha ett vitt med lite mer tyngd som klarar grillsmakerna.

Vin till grillat fläskkött

Fläskkött är mångsidigt på grillen, från möra fläskfiléer till saftiga revbensspjäll. Hur du matchar vinet beror mycket på styckdetaljen och kryddningen. Magert fläskkött (som fläskfilé) behöver inte ett kraftpaket till vin; här passar ett medelfylligt rödvin med milda tanniner bra, så att inte köttet övermannas. Har du istället en fetare bit (som karré eller sidfläsk), kan du plocka fram de fylligare, kryddigare rödvinerna. Tanninerna i ett sådant vin hjälper till att bryta igenom fett och salt, samtidigt som vinets fruktighet balanserar det rökta och salta.

Om fläsket marinerats starkt, behöver du se upp med alltför sträva viner – chilihetta kan göra tanninerna extra riviga. I så fall är ett mjukare, fruktigare vin ett bättre val.

Några tips för vin till fläsk:

  • • Magert fläsk (t.ex. fläskfilé): medelfylligt, bärigt rödvin (t.ex. pinot noir eller en mjuk côtes du rhône).

  • • Fetare fläsk (t.ex. karré, revbensspjäll): fylligt och kryddigt rödvin med strävhet (t.ex. rioja eller syrah) som kan matcha fettet.

Vin till grillad fisk och skaldjur

Många väljer automatiskt vitt vin till havets läckerheter, och det är oftast rätt val – speciellt när fisken eller skaldjuren är lättare i smaken. Ett friskt, fylligt vitt vin kan lyfta smaken på grillad fisk utan att ta över. Tänk dig en ekad vit rioja eller en generös vit bordeaux-blend; de har lite mer kropp och ibland en nypa fatkaraktär som gifter sig fint med grilltonerna.

Samtidigt innehåller fisk och skaldjur ofta umami, vilket kan krocka med sträva rödviner och få dem att smaka metalliskt. Om du ändå vill ha rödvin till grillad lax eller räkor, välj ett lätt, bärigt vin som en sval pinot noir. Ett annat utmärkt alternativ är rosévin, speciellt till fetare fiskar som lax eller grillade skaldjur – ett fruktigt rosé kombinerar det bästa av två världar med både friskhet och frukt.

Tips på vin till havets grillrätter:

  • • Grillad, mager fisk/skaldjur: välj ett friskt men smakrikt vitt vin (t.ex. ekad chardonnay eller vit rioja) som lyfter utan att överrösta råvaran.

  • • Grillad lax eller skaldjur: ett fruktigt rosévin är ett utmärkt val – det har både fräschör och tillräcklig fyllighet för att matcha.

  • • Rödvin till fisk? Det går, om du håller dig till ett mycket lätt och bärigt rödvin (som pinot noir) och serverar det lite svalare än vanligt.

Vin till grillad kyckling

Kyckling har i sig en mild smak, så marinad och glaze får ofta styra vinvalet. Grillar du kyckling med klassiska BBQ-kryddor eller en rökig grillsås, då trivs ett kryddigt rödvin fint till – t.ex. en zinfandel eller syrah som har frukt och krydda nog att hänga med. Om kycklingen istället har asiatiska toner eller serveras med söta tillbehör (säg en mangosalsa eller glaze med honung), är det läge att byta spår. Då kan ett aromatiskt vitt vin med lite restsötma (ett uns sötma kvar från druvan efter jäsningen) som riesling eller pinot gris skapa ljuv harmoni med smakerna.

Snabba kyckling-vintips:

  • • BBQ-kryddad kyckling: kryddigt rödvin (t.ex. zinfandel eller syrah) som plockar upp grillkryddornas söta rökighet.

  • • Sötstark eller asiatiskt inspirerad kyckling: halvtorrt vitt vin (t.ex. riesling eller pinot gris) där en liten sötma i vinet matchar sötman i maten och mildrar kryddhettan.

Vin till grillade grönsaker

Grönsaker får en fin sötma när de grillas. Denna sötma kan du med fördel matcha med ett torrt men aromatiskt vitt vin som har rejäl fruktighet: exempelvis en riesling eller gewürztraminer. Ett fruktigt rosévin är också klockrent till många grönsaksrätter, eftersom det kombinerar något av det bästa från rött och vitt (både friskhet och lite kropp i smaken).

Tänk på att vissa grönsaker, som sparris eller kål, har en liten beska som kan få sträva rödviner att smaka metalliskt. Vill du ändå ha rött vin till grönt, satsa på ett lättare rödvin med mjuk frukt – till exempel vår vän pinot noir – så undviker du smakkrockar.

Vinguide för grönt på grillen:

  • • Grillade grönsaker med söta toner (t.ex. rostad pumpa, paprika): torrt, aromatiskt vitt vin (t.ex. riesling eller gewürztraminer) som lyfter fram grönsakernas sötma.

  • • Grönsaker med bitterhet (t.ex. sparris, kål): undvik sträva rödviner – välj hellre ett lätt rött (som pinot noir) eller ett smakrikt rosé som inte kolliderar med beskan.

Matcha vin med olika tillbehör

Det är inte bara själva huvudrätten som avgör vinvalet – såser, sallader och röror spelar också in. En grundregel är att ta hänsyn till helheten på tallriken. Fundera över vilka smaker som dominerar mest: är det syrligt, fett, starkt eller kanske sött?

Några vanliga grilltillbehör och hur du kan matcha:

  • • Syrliga tillbehör (t.ex. vinägrett, citron, yoghurtsås): Syrlig mat vill ha viner med frisk syra, annars kan vinet kännas platt. En krispig sauvignon blanc eller ett torrt rosé med hög syra gör att drycken behåller livligheten bredvid syrligheten.

  • • Feta tillbehör (t.ex. gräddig potatissallad, bearnaise): Fett dämpar strävhet och syror, så här klarar ett kraftigare rödvin sig utmärkt eftersom tanninerna rensar smaklökarna. Även ett vitt vin med hög syra skär fint genom fettet. Välj det du gillar bäst – både fylligt rött och fylligt vitt kan fungera.

  • • Hetta (rätter med chili eller starka kryddor): Starka kryddor kan få alkoholrika eller sträva viner att brinna till, så undvik överdrivet tunga rödviner. Istället kan en liten sötma i vinet vara din vän – till exempel en halvtorr riesling – eftersom sötman lindrar hettan.

  • • Söta inslag (t.ex. glaze med honung, söt BBQ-sås): Mat med sötma matchas bäst med viner som har tydlig fruktighet. En fyllig zinfandel eller kryddig rosé med lite fruktsötma matchar sötman i maten. Faktum är att en gnutta ”restsötma” (naturligt druvsocker kvar i vinet efter jäsningen) inte är något att vara rädd för i grillsammanhang.

Universallösningen: Champagne

Till sist: om du vill slippa fundera på detaljerna finns det en bubblande universallösning. Ett torrt mousserande vin, gärna äkta champagne om du vill lyxa till det, fungerar i princip alltid. Syran är hög och bubblorna friska, vilket både rensar smaklökarna mellan tuggorna och förhöjer smakerna. Champagne är lika perfekt att sippa på medan du väntar på att grillen ska bli varm som att servera till själva middagen. Med ett sådant allround-vin i glaset kan du lugnt skåla dig igenom hela grillkvällen!

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 289 produkter