Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till svamprisotto

Svamprisotton är len, smakrik och mättande. Den kan serveras separat eller med olika typer av protein som tillbehör.  För att möta den karaktärsfulla rätten krävs ett vin som vågar ta lite plats.

Vin till svamprisotto

I svamprisotton möts en symfoni av smaker och härliga texturer. Grädden ger krämighet och riset precis lagom tuggmotstånd. Buljong och parmesan bidrar med sälta och umami. Även svamp innehåller umami, grundsmaken som kan skära sig med tanniner i vin. Men genom tillsats av fett och salt så balanseras effekten, och även sträva viner fungerar bra. Vita fylliga viner, gärna med lite fatlagring, och nyanserade, kryddiga röda viner hör till de bästa vinerna att kombinera med den mustiga risotton.

Vitt vin till svamprisotto

I Italien serveras risotto som en enskild rätt, un primo piatto. Ett vitt vin med lätt fatrostade toner sitter fint till den välsmakande första rätten. Prova en chardonnay från Bourgogne eller en chenin blanc från Loiredalen eller Sydafrika. Vinernas friskhet skär igenom grädden och fylligheten matchar rättens struktur. Ett vin jaune från Jura, med nötiga, exotiskt kryddiga och svagt oxiderade toner, är ett annat spännande alternativ till den umamispäckade risrätten.  

Rött vin till svamprisotto

Röda, kryddiga viner passar också utmärkt till svamprisotton. I synnerhet om den serveras tillsammans med protein av något slag. Till svamprisotto med oxfilé eller lamm, välj ett kryddigt och smakrikt vin från côtes du rhône eller en tjusig körsbärsfruktig och örtig chianti classico. Serveras risotton med kyckling så är en lätt fatlagrad pinot noir från Bourgogne en trevlig följeslagare. Vinets mjuka tanniner samspelar med det ljusa köttet och dess jordiga toner svarar upp mot rättens aromer. Med ålder får pinot noir ofta svampaktiga toner som gör matchningen ännu mer komplett.

Vin till risotto med tryffel

Nebbioloviner till risotto med tryffel är en klassisk piemontesisk kombination som är en riktig fröjd för sinnena. Välj en barolo, barbaresco eller langhe nebbiolo. Vinernas blommiga, kryddiga och nyanserade aromer möter svampens intensiva, jordiga toner. Strävheten i vinerna balanseras av smör och parmesan och syran lättar upp. Ett rött vin från Etna är ett annat trevligt alternativ.  Druvan nerello mascalese, som spelar huvudrollen i etna rosso-viner, påminner lite om nebbiolo och passar ypperligt till tryffelsmaken.

Orangevin till svamprisotto

Höstiga färger och smaker i både glas och på tallrik! Ge svamprisotton en värdig partner i ett orangevin, till exempel på druvan pinot gris/pinot grigio. Skalmacererade vita viner har en aromatisk och kryddig smakprofil, en markerad syra, och ofta inslag av umami som möter svampsmaker fint. Extra snyggt till kantarellrisotto vars fruktiga, milt kryddiga toner speglas av vinet.

Mousserande vin till svamprisotto

Väljer du att korka upp ett bubbel så kommer du inte heller att bli besviken. Till en krämig risotto passar ett fylligt mousserande vin som champagne bra. Vinets syra bidrar med friskhet mot de feta inslagen i rätten, och dess komplexa aromer bär upp smakerna. Vill du vara trogen risottons hemtrakter i norra Italien, välj istället en franciacorta – Italiens svar på champagne — ett vin som har lagrats länge på jästfällningen  och får härligt brödiga toner.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan