Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Nerello mascalese

(1)

Vulkanvinet som älskar att matchas med mat. Nerello Mascalese odlas på Sicilien och ger ett lätt, fruktigt och smakrikt vin som minner om värme, sol, röda bär, kryddor och vulkanjord.

Nerello Mascalese är en legendarisk blå druva som växer högt uppe på Etnas sluttningar. Välkommen att förälska dig i ett lätt, fruktigt och smakrikt vin som minner om värme, sol, röda bär, kryddor och vulkanjord. Här har du ett lättdrucket och matvänligt vin fyllt med mjuka tanniner. Avnjut det gärna tillsammans med italienska klassiker såsom charkuterier, grillad fisk, pizza och pasta.

Karaktär

Viner gjorda på Nerello Mascalese är ofta ganska lätta i sin karaktär, men har samtidigt mycket smak och en hög grad av fruktighet. Här hittar du smaker såsom torkade körsbär, apelsinskal, örter, kryddpeppar och en viss mineralitet. I doften anar du kanske röda bär, kanel och en viss blommighet. Färgen är ofta vackert rubinröd.

Ursprung

Nerello Mascalese är en ganska ovanlig druva från Sicilien, där den växer högt uppe på Etnas sluttningar. Här hittar vi några av Europas högst belägna vingårdar, något som resulterar i lättare viner med en unik och komplex karaktär. Druvan mognar sent och växer bara i Italien.

Nerello Mascalese och mat

Detta tanninrika, friska vin matchar du med fördel med italiensk mat, framförallt rätter som har sitt ursprung i Sicilien. Prova exempelvis gärna en charkbricka till de lättare varianterna. Faktiskt passar Nerello Mascalese även utmärkt till fågelrätter eller grillade fasta fiskar såsom svärdfisk eller tonfisk. Självklart är detta också ett vin som fungerar perfekt till pizza eller en tomatbaserad pastarätt – gärna kryddad med oregano, timjan eller kapris. Servera vinet kylt, 12-15°C, och lufta det i 30 minuter innan servering. 

Höga höjder och en 1000-årig historia

Nerello Mascalese är en mörkt blå druva som har odlats på vulkanen Etnas sluttningar i 1000 år. Under årens lopp har den därför anpassat sig till det svala, karga klimatet och de höga höjderna. Namnet syftar både till druvans mörka färg (Nero = svart) och området Mascali. Den senaste forskningen visar att druvan är släkt med Sangiovese – Italiens mest kända druva.