Svenskar älskar sushi. Under de senaste fem åren hamnar Sverige på fjärde plats av de länder som gjort flest google-sökningar på rätten. Utöver att googla, så gillar vi förstås också att äta den. Men vilket öl passar bäst till Japans nationalrätt?
Öl som passar till sushi
Sushi är en lätt men smakrik rätt, där wasabi och inlagd ingefära, gari på japanska, ger en speciell karaktär. Både wasabi och ingefära bidrar med hetta, och i ingefärans inläggning samt i riset finns också sötma. Eftersom både hetta och sötma i mat förstärker beska i dryck, så är ett öl med låg beska det bästa dryckesvalet till sushi. Till de säkraste korten hör ett ljust lageröl i internationell stil som kommer överens med hettan, låter de delikata fisksmakerna träda fram och matchar umamin i fisk och sjögräs.
Veteöl till sushi
Ett veteöl är en annan fin matchning till sushin. Veteölet har låg beska och en härlig aromatik som lyfter de delikata smakerna. Den belgiska stilen witbier är smaksatt med apelsinskal och koriander vilket ger en spännande kryddighet till matchningen. Friskheten i veteölet mildrar dessutom sältan som kommer från sojasåsen.
Ale till sushi
Ale är generellt en beskare ölstil än lager. Men det finns sorter med mindre markerad beska som kan fungera fint till sushins smaker. Kölsch är en tysk ljus ale som påminner om lager i stilen och har en maltig och fruktig smak som möter risets och ingefärans sötma. En frisk och kryddig saison är ett annat ale med måttlig beska som kan matcha sushin fint.
Öl som passar till sashimi
Väljer du att äta rå fisk utan ris, i form av sashimi, så gäller samma principer. Här har vi delikata, rena smaker, men utan risets sötma. Eftersom wasabin, ingefäran och sojan följer med som tillbehör även till sashimin så är ljust lageröl, veteöl eller ale med låg till måttlig beska de bästa valen.
Dricker du hellre vin? Läs vår artikel om vin till sushi.