Historia
Under Medeltiden anlade grekerna kolonin Massalia i närheten av Marseille. Här startade de vinodlingar som romarna senare tog över. Under 1800-talets andra hälft härjade vinlusen i området, vilket höll på att slå ut hela vinnäringen. Produktionen repade sig dock när fransmännen byggde järnvägen, först till Paris och sedan vidare till norra Europa.
Medelhavsklimat
Klimatet i Provence är varmt och soligt med korta milda vintrar, det vill säga ett utpräglat medelhavsklimat. Det största hotet är den nordliga mistralvinden och det är just på grund av den som de bästa odlingslägen är placerade på sydsluttningar, väl skyddade mot vinden. Mistralvinden har dock en fördel och det är att den kan hjälpa till att torka upp odlingarna efter kraftiga regn. Det minimerar risken för olika typer av svampsjukdomar i jorden.
Jordmån som passar flera druvtyper
Marken i Provence består av flera olika typer av jord som lera, kalksten, grus, sedimentär sten, sand och skiffer och det är just den varierande terroir som gör att flera olika druvsorter trivs bra. Några av de druvor som finns i Provence i dag är uråldriga sorter som inte finns någon annanstans.
Olika druvsorter
De vanligaste druvsorterna är i stort sett samma som i vinregionerna Languedoc och Roussillon. Bland de blå druvorna hittar du Cinsault, Grenache, Mourvèdre, Syrah och Cabernet Sauvignon. Även Carignan finns här, men den är på tillbakagång. Clairette, Bourboulenc och Grenache Blanc hör till de vanligaste gröna sorterna. Den välkända Sauvignon Blanc är också på frammarsch, liksom den lokala druvsorten Rolle.
Känt för sitt rosévin
Provence brukar kallas för rosévinets vagga eftersom det var här som vinet tekniskt sett föddes en gång i tiden. Det provensalska ljusa och friska rosévinet har en mycket karaktäristisk stil som har blivit mycket omtyckt under åren. Det har gjort att vinet har spridit sig till hela Frankrike och vidare ut i världen.
Appellationer
Provence är en stor region som innefattar flera olika appellationer - allt från Bandol och Cassis till Palette och Côtes de Provence.
Bandol
Det mest kända provensalska rödvinerna kommer från Bandol. Dessa viner är i huvudsak gjorda på druvan Mourrvédre och de är kraftiga och sträva i smaken. Ibland ingår även druvorna Grenache och Cinsault. Alla de här tre druvsorterna ingår även i produktionen av roséviner.
Cassis
I Cassis produceras mest torra vita viner, huvudsakligen av Cairette och Marsanne, med tillägg av Ugni Blanc och Sauvignon Blanc. Appellationen framställer mycket små volymer som i huvudsak konsumeras av sommarturisterna.
Palette
Öster om Aix-en-Provence ligger en liten AC som heter Palette. De producerar vita viner och roséviner, samt röda viner med aromatisk smaker av pinjebarr.
Côtes de Provence
Den största appellationerna i Provence heter Côtes de Provence och den står för nästan 75 procent av all vinproduktion i regionen. 80 procent av tillverkningen består av rosévin från huvudsakligen Cinsault och Grenache. Ibland ingår även den lokala, örtiga blå druvsorten Tibouren i blandningen.