Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till schnitzel

En knaprig schnitzel med tillbehör kan vara en riktig fullträff, särskilt om du lyckas para dem med rätt vin. Här går vi igenom vad du ska tänka på!

Valet av vin till schnitzel kan bero på flera faktorer, som vilken typ av schnitzel du har, vilka smaker som dominerar i rätten och vilka smaker du själv föredrar. En schnitzel är en tunn skiva kött som gjorts mör och som sedan panerats. Smaken kan variera beroende på vad det är för kött. En ekfatslagrad chardonnay, som en vit bourgogne, eller en pinot gris är i regel ett bra val av vin till schnitzel med mycket smak. Vinet bör dock inte vara allt för fylligt, då kan det ta över i för hög grad.

Schnitzel serveras ofta med kapris och ansjovis

Sardeller och kapris är vanliga tillbehör till schnitzel och tillför en intensiv sälta och umami till rätten. Ett bra vin till schnitzel med de tillbehören behöver ha en viss friskhet, som kan balansera sältan, och gärna ha en lätt kropp. Grüner veltliner och sauvignon blanc rekommenderas ofta. Du ska inte välja ett rött vin med tydliga tanniner, men beaujolais och pinot noir kan passa alldeles utmärkt om du vill dricka rött vin till schnitzel. 

Vin till wienerschnitzel

En klassisk wienerschnitzel med panering passar bra med ett vin som har lite syra, för att balansera fetman i rätten. Det gäller inte minst om du serverar den med aioli, bearnaisesås eller någon annan sås baserad på majonnäs. En torr riesling med hög syra och mineraliska toner är ett klassiskt val av vin till wienerschnitzel. En wienerschnitzel är ofta gjord på kalvkött, och ett vin till kalvschnitzel bör matcha den milda smaken hos kalven och därför inte vara för dominant. Samma sak gäller om du gör en schnitzel på kyckling istället för nötkött.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan