Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Wienerschnitzel

Wienerschnitzel är en klassisk österrikisk rätt som består av tunt bankat och panerat kalvinnanlår, panerat och friterat till gyllene perfektion. Här serverar vi den med ett beroendeframkallande brynt kryddsmör med sardeller och kapris.

En av de kanske mest ikoniska och klassiska rätterna – Wienerschnitzel av kalvinnanlår parat med sardeller och kapris. Här delar vi med oss av vårt bästa recept och vintips som förhöjer måltiden.

Gör så här

  1. Börja med kryddsmöret. Bryn en tredjedel av smöret tills det doftar nötigt men inte bränns. Kyl det i 20 minuter.
  2. När det brynta smöret har svalnat mixar du det tillsammans med resten av smöret, sardeller, kapris och citronzest i en matberedare. Smaka av och sätt åt sidan.
  3. Sätt ugnen på 70 grader, över- och undervärme.
  4. Banka ut köttskivorna om det behövs.
  5. Krydda med salt och peppar.
  6. Mixa äggen och grädden snabbt med stavmixer.
  7. Panera schnitzlarna först i mjöl, sedan i ägg- och gräddblandningen och sist i ströbrödet.
  8. Hetta upp rikligt med olja i en stor stekpanna till 180 °C. Stek en schnitzel i taget. Skaka om pannan medan du steker så att schnitzlarna steks jämnt.
  9. Håll koll så att schnitzeln inte bränns i pannan. När den är gyllenbrun vänder du den och steker andra sidan. 
  10. Medan du steker resten av schnitzlarna värmehåller du de färdiga schnitzlarna i ugnen.
  11. Servera schnitzlarna med det brynta sardell- och kaprissmöret, en skiva citron och valfri potatis.

Ingredienser (4 pers)

Schnitzlar

  • 4 kalvschnitzlar av innanlår, ca 3 mm tjocka

    200 g ströbröd

    200 g mjöl

    3 äggvitor

    0,5 dl grädde

    Rapsolja att steka i

Sardell- och kaprissmör

  • 150 gram smör

    5 sardeller 

    2 msk kapris

    Zest från 1 citron

Vin som passar till wienerschnitzel

Tack vare det ljusa kalvköttet passar schnitzeln perfekt att servera till en Grüner Veltliner. Föredrar du rött vin passar det utmärkt med en Pinot Noir. Självfallet går det också finemang med ett inte alltför tungt österrikiskt rött.

Vad ska man ha för kött till wienerschnitzel?

Wienerschnitzeln görs på tunt skivat och eventuellt utbankat kalvinnanlår. Visst kan man byta ut kalvköttet mot fläskkött, t ex tunnskivat skinkinnanlår, men då är det inte längre en wienerschnitzel. En “wienerschnitzel” på fläskkött brukar därför kallas “falsk wienerschnitzel”.

Kan man göra wienerschnitzel på lövbiff?

Även om lövbiff precis som kalvschnitzel är tunnskivat innanlår, så är det inte alls lika mört och lämpar sig därför inte att användas för schnitzlar.

Vad kan man ha för tillbehör till wienerschnitzel?

Utöver tillbehören listade i recepten ovan kan man servera precis det tillbehör man själv tycker om. Varför inte servera kalvschnitzeln på traditionellt vis med österrikisk potatissallad och lingonsylt, precis som den serveras i Wien?

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept