Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cabernet Franc

(8)

Cabernet Franc karaktäriseras av sina lätta och bäriga toner och blandas gärna upp med andra druvor för att skapa välkända kreationer.

En populär doldis

Cabernet Franc är en mindre känd släkting till Cabernet Sauvignon. De båda druvsorterna delar många likheter, både när det gäller smak och arom. Ofta använder producenter inte enbart Cabernet Franc i viner, men druvan är däremot populär i kombination med andra druvsorter, framför allt i viner från Loire-dalen i Frankrike samt i viner från Kalifornien i USA. Trots sin ringa bekantskap bland vinälskare är Cabernet Franc en av de två ursprungliga druvorna i ett flertal mer välkända druvsorter utöver Cabernet Sauvignon, exempelvis Merlot och Carménère. Denna druvvariation har en lång historia som sträcker sig tillbaka till ett kloster i 1600-talets Frankrike. Därefter spred den sig över Frankrike, där den korsades med andra sorter, för att senare även ta över hela världen.

En lätt och fruktig druva

Viner med Cabernet har en avsmakad ton av paprika som är generellt kännetecknande. Det gäller framför allt om druvan blir odlad i ett kallare område. Cabernet Franc mognar minst en vecka tidigare än sina släktingar, vilket gör det möjligt för vinstocken att växa i något svalare klimat än Cabernet sauvignon. Det här gör också druvan till en favorit i sydöstra Frankrike, men är också en populär druva även utanför Europa.
Utöver det är Cabernet franc definierat genom en lätthet i sina aromer och smaker. Vanligt förekommande toner åt röda och mörka bär, däribland hallon, cederträ, samt gräs och svartvinbärsblad. Å ena sidan uppvisar lättare viner med denna druva mer smak av hallon. Å andra sidan drar viner av lite tyngre karaktär mer mot svarta vinbär. Vanligtvis resulterar druvans lätthet i en ljusare och blekare nyans för vinet. Men druvans lätta prägel gör den till en populär komponent för att skapa välkända och omtyckta viner världen över.
Druvans runda och milda karaktär gör det till en favorit, antingen som sällskapsvin eller bordsvin till varierade rätter bestående av både kött och grönsaker.