Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till choklad

Kombinerar du rätt vin med rätt choklad har du fått in en kulinarisk fullträff!

Generellt sett är det en god idé att matcha sötman i chokladen med ett vin som är minst lika sött, eller till och med sötare. Tänk på att sötman i choklad kan variera väldigt mycket. Två bitar choklad med samma kakaohalt kan ha helt olika smakprofil, precis som viner som är gjorda på samma druva kan smaka olika. Det gör det till en spännande utmaning att välja vin till choklad. Om du ska servera vin till en dessert med choklad kan du också behöva ta hänsyn till andra ingredienser och till hur fet efterrätten är.

Rött vin till mörk choklad

Röda viner, särskilt de med intensiva fruktiga noter, anses ofta vara ett utmärkt val för mörk choklad, som ofta har en tydligt fruktig smak. Riktigt mörk choklad kan ha en intensiv och bitter smakprofil. Då kan ett vin med karamelliserade toner, som portvin eller madeira, vara ett utmärkt val då de bidrar med en sötma som balanserar bitterheten. För dig som föredrar ett torrare vin kan ett rött vin med låg tanninnivå, till exempel en zinfandel, vara ett bättre alternativ. Amarone, med sin fylliga och balanserade sötma och inslag av mörk frukt och bär, går också mycket bra ihop med en bit mörk choklad.

Så väljer du rätt vin till ljus choklad

Ljus choklad tenderar att ha en mjukare och sötare smakprofil än mörk choklad. Riesling och moscato är med sin sötma och friskhet klassiska val av vin till choklad med lite lägre kakaohalt. 

Att kombinera champagne och andra mousserande viner med ljus choklad kan ge en utsökt upplevelse. Söta mousserande viner som demi-sec eller doux, balanserar den krämiga och söta karaktären hos ljus choklad. En rosé-champagne eller en rosa prosecco kan också vara ett utmärkt val.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan