Vad är vin?

Det är något vi avnjuter till mat, när vi vill fira och gärna i goda vänners lag men vad består vin egentligen av?

Fermenterad druvmust

Enligt EU:s vinlagstiftning är vin: en alkoholhaltig dryck framställd av druvmust alternativt från årets skörd av vindruvor. Ingen annan jäst frukt eller bärdryck får kallas vin utan måste ha hela innehållets namn utskrivett. Till exempel: äppelvin, blåbärsvin etc. Men visst är vin så otroligt mycket mer än den osexiga beskrivningen!

Förutom jäst druvmust är vin framförallt ett hantverk, tradition, kunskap, fingertoppskänsla samt precision från ranka i vingård- till färdig flaska vin

Talar vi om vin med en tydlig terroir, alltså en känslan av ett vins ursprung, då är de ovan nämnda förutsättningar än viktigare.

Livets vatten

Som kul fakta och något man kanske inte tänker på när man avnjuter ett fylligt och smakrikt vin är att det faktiskt består av hela 80-90 % vatten. Alltså inte så konstigt att vin kallas “livets vatten”.

Ursprung

Vart tror du vinets ursprung ligger? De flesta skulle kanske gissat på Italien men det första spåret av vintillverkning lär kunna spåras till Kaukasus (dagens Georgien) hela 6000 f.kr. Sedan vidare till Persien och Orienten. Omkring 3000 f.kr nådde vinet fram till östra medelhavet och Grekland samt Balkan. Men det är först kring 900 f.kr som det började tillverkas vin i Spanien och Italien.

Svensk vinhistoria 

Är inte mycket att skryta om vad avser tid som vi producerat vin i landet men faktum är att Sverige klassas enligt EU sedan år 1999 som just ett vinland, vilket innebär att de vingårdar som blivit godkända av livsmedelsverket har rätten att skriva ut både land och druva på etiketten. Även om Sverige kanske inte är något land som folk generellt från andra länder förknippar som ett vinland så är vi verkligen på gång! 2020-talet kommer vara en extremt spännande tidsera för Sverige att hamna på vinkartan. Det finns ca 300 vinbönder i landet och de allra flesta med en ständigt ökad kvalitet på sina viner.

Så vad är egentligen vin? Något vi, på vinoteket.com, vill ska förgylla din tillvaro!

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan