Från druva till färdigt vin

Hur gör man vin och vad är det som påverkar vilka smaker vinet får? 
Här går vi igenom vilka faktorer som påverkar, från vingård till den färdiga flaskan. Dessutom en miniguide på hur vin faktiskt blir till vin.

Druvan

Precis som med äpplen och potatis, finns det olika druvsorter som alla smakar olika och har olika egenskaper och som dessutom ser olika ut i strukturen. Vinbonden väljer druvsorter efter vilka förutsättningar som finns i vingården och omgivning. Till exempel så trivs vissa druvsorter i stenig jord medan andra i lera, vissa trivs i svala klimat medan andra behöver många soltimmar och mer värme.

Druvans egenskaper ger karaktär till vinet

Det finns framförallt två saker som skvallrar om druvans specifika egenskaper vilket ger karaktär till vinet: 

- Tanninstruktur. Upplevs vinet stramt och lägger sig torrt på tänderna betyder det att druvan har kraftig tanninstruktur på skalet. 

- Färg. Färgen är också en sak som kan skvallra om druvan. Är färgen väldigt lätt så lär druvan ha ett tunt skal och därför inte släpper ifrån sig så stor mängd färgämne. En annan sak som kan påverka färgen och bli till det lättare hållet om vinmakaren väljer att ge druvmusten en kort tids skalmaceration. 

Druvans uppbyggnad:

Stjälken - innehåller tanniner.

Skalet - innehåller tanniner, färgämne samt smakämnen.

Pulpan - innehåller vatten, socker samt syra.

Kärnor - innehåller bitteroljor.

Klimatet

Klimatet är det som beskriver väderförhållandena vilket innebär; temperatur, nederbörd samt mängden soltimmar. De klimat som är bäst lämpade för vin kan delas in i tre olika kategorier: varmt, medel och svalt

Hur klimatet är beror på vart i världen druvorna växer och hur långt ifrån ekvatorn det är. Exempelvis så ligger ju Sydafrika närmre ekvatorn än Tyskland och är såklart varmare. Dock är det två till aspekter som spelar in vilket är, altituden som druvorna växer på och närheten till havet. Ju högre höjd, ju svalare blir temperaturen. Varm havstemperatur ger varmare luft och vise versa. 

Samma druva i olika klimat

En Pinot Noir-druva som växer i varmt klimat och får många varma soltimmar och liten nederbörd under växtsäsongen kommer innehålla en stor mängd socker och kan därför jäsas upp i hög alkoholhalt. Det innebär oftast ett väldigt fruktdrivet vin med aromer som mörka bär och solmogna jordgubbar, med fylligare kropp samt hög alkoholhalt. 

En Pinot Noir-druva som fått växa i svalare klimat ger viner med friskare aromer, högre syra och mer bärig fruktprofil samt med lägre alkoholhalt. 

Vädret

Priset på olika årgångar kan variera mycket. Detta eftersom vädret varierar år för år och påverkar stil, smak samt kvalitet på druvorna och således det färdiga vinet. Störst väder-variation finns såklart i de nordligaste vinproducerande länderna.

Den mest sårbara tiden är under växtsäsong, från knoppning till det att druvorna ska mogna. Under den tiden kan extremväder som hagel, frost, storm och kraftfulla regnfall skada hela skördar eller se till att druvorna inte når upp i full mognad. 

Omgivning

För att druvorna ska kunna växa och mogna behövs; koldioxid, solsken, vatten, värme och näring. De första tre återfinns i luften. Näring, väta samt värme återfinns i jorden som rankorna växer i.

Hur gör man vin?

Det absolut viktigaste vid vinmakning är fermenteringen, då jästen från druvans skal (alternativt framställd jäst) äter upp sockret i fruktköttet och omvandlar det till; alkohol, värme och koldioxid vilket är det som får druvumusten att gå från druvjuice till faktiskt vin. 

Krossning, pressning, jäsning, mognad och buteljering

Nästan alla druvor är vita under skalet oavsett om det är blåa eller gröna druvor. För att kunna skapa röda eller roséviner måste druvorna pressas med sitt skal för att få fram den röda eller rosa färgen.

Skillnaden mellan rött och vitt vin

Man kan göra vitt vin på både på blåa och gröna druvor. Det som skiljer sig mellan framställning av vitt och rött vin är att; skapas ett rött vin så tas skalet inte bort innan pressning för det är just skalet som ger färgen till det färdiga vinet. Även jäsningstemperatur skiljer sig också åt. Ett rött vin jäser alltid vid högre temperaturer än ett vitt vin.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan