Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Temperatur på dessertvin

Att njuta av ett gott dessertvin är en härlig avslutning på en måltid. Men för att verkligen få ut det mesta av vinets smaker och aromer är det viktigt att servera det i rätt temperatur. Här guidar vi dig till optimal serveringstemperatur för olika typer av dessertvin.

Vilken temperatur ska dessertvin serveras i?

Generellt sett mår dessertviner bra av att serveras något kallare än rumstemperatur, runt 6–12°C. Det beror på att den söta smaken upplevs starkare vid högre temperaturer. Genom att servera vinet svalt balanseras sötman och vinets övriga smaker kommer fram på ett behagligt sätt.

Serveringstemperatur för olika typer av dessertvin

  • • Vita dessertviner som sauternes och tokaji bör serveras vid 6–8°C för att bevara fräschören och den friska syran.

  • • Röda dessertviner som banyuls och maury mår bra av något högre temperatur, runt 10–12°C. Då framhävs de rika, mogna frukttonerna.

  • Portvin och madeira kan med fördel serveras vid 12–16°C. Den lite högre temperaturen lyfter fram nyanserna av torkad frukt, nötter och kryddor.

  • • Dessertviner som eiswein serveras bäst direkt från kylen, vid ca 4–6°C. Då bevaras den friska syran som balanserar den höga sötman.

Läs mer om temperatur på vin här.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan

Jag hjälper dig med vintips!