Att starta en vinklubb är ett roligt och givande sätt att lära sig mer om vin. Det enda som krävs är några likasinnade, en plats att samlas på och så vin såklart. Ni bestämmer själva hur ofta ni vill träffas, hur ambitiösa ni vill vara och hur ni vill lägga upp era möten.
Kom igång med vinklubben idag. Såhär gör du.
Steg 1 – Rekrytera medlemmar
Samla dina vinintresserade vänner. Har du redan vänner och kollegor som är nyfikna på vin? Då kan du gå vidare till nästa punkt. Om inte, knyt nya kontakter genom att gå med i en av de många grupperna för vinentusiaster på Facebook, till exempel. Ett annat bra sätt att hitta likasinnade är att anmäla dig till vinrelaterade evenemang och kurser.
Steg 2 – Sätt rätt nivå
Elitsatsar ni eller dricker ni vin för skojs skull? Vilken vinbudget har ni? Oavsett var ni vill lägga ribban är det bra att bestämma det i förväg så att alla har samma förväntningar, känner sig bekväma och får ut lika mycket av träffarna.
Steg 3 – Bestäm en plats att vara på
Turas om att vara hemma hos varandra eller hitta en passande lokal för era träffar.
Steg 4 – Välj tema för första tillfället
Vill ni djupdyka i druvsorten chardonnay från hela världen, rött vin från Piemonte eller vin i kombination med ost på er första vinklubbsträff? Bestäm ett avgränsande tema så blir det mindre överväldigande och lättare att fokusera. Något som verkligen öppnar sinnena är att inte veta vilket vin som är i vilket glas. Blindprovning blir som en gissningslek och ett kul sätt att prova vinerna på.
Steg 5 – Beställ rätt mängd vin
Mellan 4 till 6 viner är lagom för en vinprovning. Räkna med att en flaska räcker till minst 10 personer. Då får ni 7,5 cl. dvs. ett halvt glas av varje vin.
Steg 6 - Dela upp ansvaret
Om ni inte har en uttalad vinexpert i gruppen, dela upp jobbet mellan er. Turas om att vara provningsledare och låt olika klubbmedlemmar få i uppgift att berätta om vinerna.
Steg 7 – Fördjupa er
Om det är bubbel som är temat för kvällen, ge en klubbmedlem i uppgift att berätta om champagnemetoden eller visa hur sabrering går till.
Steg 8 – Fixa de rätta tillbehören
-
Vin smakar olika i olika glas, därför kan det vara bra att ha vinglas av samma sort till alla medlemmarna. Ni behöver inte ha lika många glas som ni provar viner, ni kan använda samma för flera.
-
Ett vinprovarprotokoll hjälper er att analysera vinernas utseende, doft och smak. Finns att ladda ned för att skriva ut här.
-
Vinvänliga snacks såsom bröd, ost och chark är gott som tilltugg till. Tänk på att vinerna smakar annorlunda efter att du ätit så servera gärna tilltugget efter att ni analyserat vinerna.
-
Övrigt: vattenglas, pennor, vit duk (för att analysera vinets färg behövs en vit bakgrund)
Tips! Be gästerna att inte använda parfym vid träffarna då det blir svårare att känna vinets doft med andra dofter i rummet.
Steg 9 – Planera fler träffar
Efter en förhoppningsvis lyckad första provning, boka in fler träffar direkt! Ju fler datum ni bestämmer, desto större är chansen att ni verkligen ses. Förslagsvis kan ni boka in tre datum till med olika teman innan ni skiljs åt efter första träffen.
Steg 10 – Utveckla er vinklubb
Även om vinprovningen är den mest underhållande delen, är det värdefullt att komplettera med teoretisk kunskap om vin. Läs böcker om vin, lyssna på poddar och besök Vinotekets vinskola för ytterligare fördjupning i vinets underbara värld.
Se även Så anordnar du en vinprovning hemma för fler tips.