Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bli en expert på blindprovning – guide i 3 steg

Snurra, dofta, smaka och berätta vad du har i glaset. Här är allt du behöver veta för att ta steget mot att bli en blindprovare i världsklass - och ha kul på vägen.

Blindprovning är fascinerande. Hur kan en, enbart genom att dofta och smaka på vinet, förstå vart det kommer ifrån, vilken druvsort det är gjort av, hur gammalt vinet är och kanske till och med, vilken producent som ligger bakom? 

Hemligheten ligger i ett intensivt, medvetet provande av vin, en djup förståelse för de egna sinnena samt kunskap om det internationella vinspråket.

För att lyckas som blindprovare och inte bli nedslagen när man gissar fel (för det kommer, med all säkerhet att hända, om och om igen) är stor acceptans för sin egen mänsklighet mycket värdefull.

Vad är blindprovning?

Blindprovning är när ett vin (eller annan dryck) provas utan att provaren vet någonting om drycken som finns i glaset. Genom att titta, dofta och smaka ska hen sedan gissa varifrån vinet kommer, dvs land, region, distrikt och vilken eller vilka druvsort/er det är tillverkat av. Därefter analyseras vinstil, klassificering, producent och slutligen årgång. Varje rätt svar ger poäng och ibland ges även stilpoäng för resonemanget.

Vad är en halvblind vinprovning?

Det är när vinprovaren inte vet vilket vin som finns i vilket glas men vet vilka viner som provas. Det kan gå till så att vinerna finns upphällda i glasen när provaren kommer in. Bredvid finns en lista på de viner som finns i glasen men vinprovaren vet inte i vilken ordning de står. Övningen går ut på att gissa vilket vin som finns i vilket glas.

Hur blir man bra på blindprovning? Guide i 3 steg.

Det kräver intensiv träning och tar tid att lära sig men är absolut inte omöjligt. Vi har delat in tillvägagångssättet i tre steg.

1. Titta, dofta, smaka - medvetet

Det finns inga genvägar, för att bli en bra blindprovare krävs träning. Dofta och smaka på allt i din omgivning på ett medvetet sätt. Det vill säga, var närvarande i dina sinnen och låt ingen doft eller smaksensation fly iväg utan att du lagt den i din minnesbank.

För att underlätta för dig själv kan du börja med ett sinne i taget. Använd din associationsförmåga och sortera in intrycken i olika fack i ditt minne.

Ex: Dofta på frukterna och grönsakerna i mataffären på ett nyfiket sätt och försök sedan minnas; Hur doftar ett äpple? Hur doftar en gurka? För att sedan gå vidare, hur doftar ett Granny Smith och hur skiljer sig den doften från ett Åkerö-äpple? O.s.v.

Tips! Få gärna in lite meditation i din vardag, den kommer att vara till stor hjälp i ditt nya vinprovarliv. 

2. Prova så mycket vin du bara kan

Ju fler viner du provar desto vassare blir du på att förstå de olika uttryck som druvsort, jordmån och vinmakeri lämnar efter sig i det färdiga vinet. Initiera alltid provningen med studier.

Förslag: Ta en druvsort eller ett område i taget och gör en djupdykning. T.ex. Cabernet Sauvignon, läs på om druvan, köp hem viner som gjorts enbart eller mestadels av druvsorten. Antingen väljer du viner med olika uttryck kanske från fem olika länder eller så gör du en djupdykning i ett specifikt land med vin från olika delar av landet.

Det här kan göras på hur många olika sätt och hur ofta som helst. 

Köp hem en temalåda och sätt igång! Rött vin från Apulien - Blandat från Rhônedalen - Djupdyk i Riesling - Besök Sydafrika (eller plocka ihop en egen låda från vårt breda sortiment.)

3. Var ödmjuk och accepterande mot dig själv

Blindprovning är svårt.  Genom att acceptera att du är människa med levande sinnen blir det enklare att förstå att det är ok att vara helt ute och cykla, ibland på andra sidan jordklotet. Även den mest erfarne vinprovaren gissar fel ibland.

Varför pratar vinprovare så konstigt?

Sinnesintryck är individuella och därför finns ett standardiserat vinspråk för att vinprovare ska kunna kommunicera med varandra. Det internationella vinspråket gör det möjligt att göra sig förstådd världen över när man pratar vin. Genom att till exempel kalla ett vitt vin för halmgult med gröna reflektioner, en särskild doft för röda bär och känslan av att saliven rinner längs tungans sidor för syrlighet, förstår andra vinprovare vad du menar.

Tips: Lär dig hur olika druvsorter brukar beskrivas på det internationella vinspråket. Påminner druvsorten Sauvignon blanc dig om jasminbusken bakom din mormors hus, men du vet att den doften på vinspråk kallas nässlor och exotisk frukt, associera och lägg jasmin och nässlor i samma minnesfack.

Hur ska jag veta vart vinet kommer ifrån?

Klimatet i området där druvorna växer och jordmånen de växer i påverkar hur vinet uppfattas. Genom att lära om geologi och klimat kan du utläsa ledtrådar som kan få dig på rätt bana. Några riktlinjer att ha koll på är:

- Ett varmt och soligt klimat gör att druvorna mognar och blir sötare. Då blir vinet mjukare med en högre alkoholhalt.

- Ett kallt klimat ger ofta lättare, ljusare och syrligare viner.

- Mager jordmån gör att vinrankornas rötter behöver växa långt ned i jorden för att hitta vatten. Vinrankans kamp visar sig ofta i druvor som växer långsamt och får en tät och komplex smak. Det här kan upplevas i t.ex. Champagne.

- Mineralrik jord, såsom t.ex den i Chablis har visat sig påverka chardonnay-druvan på ett särskilt sätt. Jordmånen kallas Kimmeridge och kommer från hundratals miljoner år gamla ostronskal.

Obs: Tänk på att klimatet inte bara beror på vart du befinner dig i förhållande till ekvatorn utan även höjden över havet, väderstrecket i vinfältet o.s.v. Glöm heller inte att jordmånen kan variera mycket från fält till fält, ibland med endast ett par meters distans.

Tips: Gör olika provningar där du jämför viner utifrån varifrån de kommer och i vilken jordmån druvorna vuxit. T.ex. Kallt versus varmt klimat eller kalkrik jord versus järnrik. Välj viner som i övrigt är så lika som möjligt.

Hur vet jag hur gammalt vinet är?

Vissa viner tål att lagras, andra inte men alla viner förändras med ålder. Det som händer är att det sker en liten mikrooxidation genom vinets kork. Syret i luften kommer i kontakt med vinet i små doser och drycken oxiderar sakta. Det påverkar hur vinet ser ut, hur det dofta och smakar. Håll utkik efter:

- Färgen, hur ser vinet ut? Rött vin tenderar att vara blålila som ungt och gå mot orange och sedan brunt med ålder. Vitt är ofta ljusare som ungt och blir mörkare med ålder.

- Genomskinligheten, hur tät är färgen? Rött vin flagnar ibland med åldern och färgpartiklarna faller till botten. Vinet blir ljusare. Vitt vin kan bli grumligt.

- Doften, vad påminner den dig om? Tänk att du doftar på ett äpple direkt efter att du skurit upp det. Låt det sedan ligga i ett soligt fönster i en hel dag. Dofta igen. Tonerna har mognat, mjuknat. Låt det ligga ett par dagar till och dofta igen. På samma sätt påverkas även vin av att vara i kontakt med syre.

- Smaken, hur känns vinet på tungan? Ett ungt vin är ofta mycket syrligt och fruktigt i smaken och om det är rött kan det även vara strävt. Med åldern mjuknar det och utvecklar istället nya mer komplexa toner både i doft och smak.

Obs: Alla viner åldras på olika sätt beroende på druvsort, växtplats, kvalitet samt på vilket sätt det har lagrats.

När är jag klar? Hur lång tid tar det att bli expert på blindprovning?

Aldrig. Ingen blir någonsin fullärd och när du blivit den mest erfarne och duktige blindprovaren i världen kommer det ändå att vara dagsformen som styr. Ingenting är omöjligt men att vara expert i en sinnesdriven sport såsom blindprovning är ett livslångt åtagade. Men om det viktigaste är att ha kul så kommer du inte att bli besviken. 

Låt dig inspireras av alla våra färdigplockade lådor nedan eller köp hem en temalåda och sätt igång! Rött vin från Apulien - Blandat från Rhônedalen - Djupdyk i Riesling - Besök Sydafrika eller plocka ihop en egen låda från vårt breda sortiment.

Lycka till!

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan

Jag hjälper dig med vintips!