Har du alltid drömt om att rida in på festen iklädd kossack-kostym? Kanske har du ett svärd i den ena handen och en champagneflaska i den andra. Stiligt och utan ansträngning skär du igenom flaskans hals som om den vore gjord av smör. Allas ögon är på dig och livet är en dröm.
Sluta dröm och lär dig istället hur drömmen kan bli verklighet.
Vad betyder sabrera?
När man sabrerar betyder det att man slår av den övre delen av champagneflaskans hals istället för att öppna den som vanligt folk, genom att poppa korken. Ordet sabrering kommer från det franska ordet sabre som betyder sabel.
Vem uppfann sabrering?
Det finns flera teorier. En säger att det var Napoleon som efter en lyckad batalj gav sina officerare champagne, som de sabrerade som en segergest. En annan att den kända champagne-producenten Madame Clicquot, gav champagne till Napoleons soldater i utbyte mot att de skyddade hennes ägor, som när de red iväg, sittandes på hästryggen, använde sina sablar för att öppna flaskorna. De som gjort sabrering känt är dock de ryska kossackerna som började sabrera hej vilt efter Napoleons fall.
Måste man ha en sabel för att sabrera?
Idag sabreras det vanligtvis med en helt vanlig kökskniv (den trubbiga sidan) men det finns även de som sabrerar med en mobiltelefon, en sko eller foten av ett vinglas.
Kan man sabrera annat än champagne?
Du kan sabrera alla typer av bubbelvin - crèmant, prosecco, cava, spumante och champagne.
Hur lyckas man med att sabrera?
Att sabrera är en konst alla kan lära sig. Men, du behöver veta några saker innan nu sätter igång. Dels för att inte misslyckas men främst för att inte göra dig själv eller någon annan illa. Se nedan vår guide till att sabrera i fyra enkla steg.
Guide: Sabrera - så här gör du i 5 enkla steg
Förberedelser: sabrera alltid bort från publiken, se till att ha rejält med fritt utrymme framför och använd gärna handskar (om du misslyckas kan flaskans tryck göra att den exploderar i din hand). Obs! Bubbelflaskan MÅSTE vara ordentligt kall innan du sätter igång.
1. Riv av folien runt flaskans hals
Ta bort folien. Gärna all folie för bäst glid. Om sabreringsföremålet kan glida friktionsfritt över flaskhalsen har du större chans att lyckas.
2. Plocka bort metallkorgen (stålgrimman eller vad du väljer att kalla den)
Håll din tumme stadigt på korken när du tar av stålgrimman. Risken är annars att den flyger iväg och skadar dina åskådare.
3. Håll flaskan stadigt
Vänd dig bort från publiken. Håll flaskan underifrån (vissa har ett hål i botten perfekt att stoppa tummen i). Se till att ha ett stadigt grepp.
4. Hitta skarven
Ser du skarven på flaskan? Ett svagt streck längs med glasets kurvor. Placera sabeln/den trubbiga sidan av kniven/föremålet platt mot den och sikta mot kanten vid flaskans topp.
5. Tänk dig igenom på andra sidan
Dra kniven bestämt längs flaskans kropp och hals utan att ta i. Rörelsen ska vara bestämd men inte hård. Tänk förbi flaskans hals och dra igenom hela rörelsen utan att stanna förrän föremålet kommit över på andra sidan. Tankens kraft är makalös.
Tips! Öva några gånger på ett billigare bubbel innan du tar fram fin-champagnen.
Lycka till!
Ps: Du behöver inte sitta på hästryggen. Om du inte väldigt gärna vill förstås.