Frågan har inget exakt svar – många faktorer, som kvalitet, stil och förvaring, spelar in. Här kommer några generella riktlinjer kring hur du kan tänka.
Hur länge kan man förvara vin i kylskåp?
Det bästa sättet att förvara ditt öppnade vin är väl förslutet i kylskåpet. Vid lägre temperaturer går utvecklingen långsammare och vinet håller sig fräscht längre. De allra flesta viner brukar klara några dagar upp till en vecka i kylskåp. Alla viner tappar med tiden aromer, så när vinet fortfarande är gott att dricka är i mångt och mycket en smakfråga. Tänk på att en mindre mängd vin i flaskan håller sig sämre – så det är ingen större vits att spara en liten slatt.
Hållbarhet rött vin
Rött vin vid god vigör – som doftar och smakar som det ska – kan förvaras svalt och mörkt i några dygn upp till en vecka. Ekfatslagrade, tanninrika och fylliga röda viner klarar sig generellt bättre än icke-ekfatslagrade, lätta röda viner. Väldigt mogna viner med tertiära aromer – aromer som framträder vid lagring – kan däremot tappa fräschören redan inom ett dygn.
Hållbarhet vitt vin
Friska, krispiga vita viner klarar sig ofta bra mellan tre dagar till en vecka om de förvaras mörkt och svalt. Vitt vin som är sött eller har lagrats på ekfat är mindre känsligt när det väl öppnats, och kan generellt hålla sig fräscht längre än ett icke-ekfatslagrat torrt vitt vin.
Hållbarhet rosévin
De flesta roséviner liknar vita viner i friskhet och struktur, och klarar sig ungefär lika länge i kylskåp – mellan tre dagar till en vecka. Fylliga roséviner har något längre hållbarhet efter öppning.
Hållbarhet mousserande vin
Mousserande vin är oftast tänkt att konsumeras piggt och friskt. Redan efter några timmar tenderar bubblet att tappa fräschör och kolsyra. Användning av en speciell förslutare för mousserande viner kan göra att hållbarheten förlängs. Med lite tur kan drycken vara välsmakande efter ett till tre dygn, även om bubblorna kommer att ha minskat.
Hur länge klarar sig öppnat dessertvin?
Söta viner som till exempel portvin, marsala eller sherry har generellt längre hållbarhet än torra viner tack vare dess höga socker- och alkoholhalt. Förvarade svalt och mörkt kan de ofta klara sig fint ett par veckor. Mer exklusiva söta viner, som PX sherry, kan fortfarande vara njutbara efter flera månader.
Naturviner då?
Naturviner innehåller låga doser eller inga tillsatta sulfiter, vilket gör att de är mindre skyddade mot oxidering och bakterietillväxt. Röda naturviner och kraftigare orangeviner har mer naturliga antioxidanter från skalen och klarar sig aningen längre