Marsala

(1)

Marsala är ett mörkt starkvin uppkallat efter den pitoreska hamnstaden Marsala på västra Sicilien. Ett något udda vin som framställs genom tillsats av sprit. 

Vad är Marsala?

Marsala är inte bara en charmig stad på Siciliens västkust, utan också namnet på det vin som produceras i regionen. Detta är ett förstärkt vin, vilket innebär att det får en extra skvätt sprit under framställningsprocessen. Resultatet är ett robust och smakrikt vin som kan variera från torrt till sött.

Var odlas Marsala?

Som namnet antyder, är Marsala hemmahörande i området runt staden Marsala på Sicilien. Vinrankorna badar i medelhavssolen, vilket ger druvorna en intensiv mognad och karaktär som speglas i vinet.

Hur tillverkas Marsala?

Tillverkningen av Marsala är en noggrann process. Druvorna skördas, pressas och jäses, varefter vinet förstärks med en destillerad sprit, ofta gjord på druvor. Beroende på vilken typ av Marsala som produceras, kan vinet sedan lagras på ekfat i olika långa perioder, vilket bidrar till dess komplexa smakprofil.

Hur smakar Marsala?

Smakpaletten hos Marsala är bred och bjuder på toner av torkad frukt, tobak, brunt socker och nötter. De torra varianterna är utmärkta som aperitif, medan de sötare versionerna kan njutas som dessertvin eller till en bit välmatchad choklad.

Förvaring och lagring av Marsala

Marsala är redan ett förstärkt vin, vilket ger det en längre hållbarhet än många andra vintyper. En oöppnad flaska kan förvaras i goda förhållanden i flera år. Efter öppning bör dock även Marsala konsumeras inom en rimlig tid, även om de sötare varianterna klarar sig längre än de torra. Se till att förvara flaskan på en sval, mörk plats för att bevara dess kvalitet.

Marsala-vin, färg och stil

Det finns ett flertal olika färger på marsalavin. Oro (guld), ambra (bärnsten) och rubino (rubinröd). Dessa kan vara alltifrån torra, secco, till mycket söta.

Marsala är indelad i fem olika klasser, beroende på hur lång tid de har lagrats på ekfat

Fine är det enklaste som lagrats ett år på fat.
Superiore har legat minst två år på fat.
Superiore riserva måste lagras minst fyra år på fat.
Vergine har legat minst fem år på fat.
Vergine stravecchio lagras minst tio år på fat.

Marsalavin framställs till största delen av de lokala gröna druvorna catarratto, grillo och inzolia.

Vad passar marsala till?

Förutom att Marsala är det vin som ingår i en klassisk Tiramisu så passar marsala (oavsett stil) riktigt bra till chokladdesserter. Varför inte en fyllig chokladtårta serverad med en mascarponekräm?