1. Kan jag servera rött vin på sommaren?
Självklart. Låt inte säsongerna bestämma över din smak.
Ishink eller kylskåp - servera det röda vinet svalt
När vinet kommer ned i temperatur blir det lättare, friskare och ofta godare att dricka en varm sommardag. Vinets syrliga toner förstärks medan andra karaktärsdrag blir svårare att urskilja vilket gör vinet mer lättillgängligt.
En bra serveringstemperatur kan vara runt 11-12 grader en varm sommardag då vinet kommer upp ett par grader direkt då det hälls i glaset.
Fyll inte glaset till kanten
Häll vinet i mindre serveringar så att det inte värms upp i glaset. Fyll på fler gånger istället eller ställ flaskan i en ishink på bordet.
Obs! En svalare temperatur kan maskera subtila smaker i ett komplext vin och göra det intetsägande. Var därför försiktig med att servera ditt finaste lagringsvin för kallt.
2. Vilket är det bästa röda sommarvinet?
Gå alltid efter din egen smak. Lätta, friska och syrligt läskande röda viner är en vinstil som många tycker är lite extra goda på sommaren. Kanske är det något för dig?
Testa ett vin gjort på druvsorten nerello mascalese som växer högt upp på vulkanen Etna på Sicilien, ett tyskt rött vin på druvor av sorten spätburgunder eller ett franskt vin från södra bourgogne på druvsorten gamay. Alla med en karaktär som ger sommarkänslor.
Svala klimat och höga höjder
Växtplats spelar en stor roll för vinets särdrag. Svalt klimat ger ofta vin med en sval karaktär. Det för att druvornas aromer ges tillfälle att utvecklas långsammare och syrligheten kvarstår. Det klimatet hittas i nordliga vinländer och på höga höjder.
Lättsam druvkaraktär
Vissa blå druvsorter är lättare än andra. Det kan bero på tjockleken på druvans skal. Ett tunt skal innebär ofta mindre strävhet (tanniner) i vinet vilket ger möjlighet till frukten att ta plats. Det kan även bero på att alla druvsorter har olika karaktär - vissa murriga, jordiga och kraftiga, andra bäriga och juiciga.
Ung och pigg
Vin är precis som (vissa av) oss människor, lite piggare och alertare i ungdomen. Välj ett ungt vin så är druvmust-karaktären mer framträdande med sin läskande syrlighet och mjuka bärighet.
Rött bubbel
Testa trendiga Lambrusco - ett rött mosserande vin som finns i både torr och söt stil. Det torra är perfekt serverat som aperitivo till italienska charkuterier medan det söta ett utmärkt dessertvin till jordgubbstårta eller crema di mascarpone.
3. Vilket är det godaste vinet till grillat kött?
Det finns nog lika många goda smakkombinationer som det finns mänskliga gommar, smaken är som baken o.s.v. Men om man är osäker på vad man tycker är gott kan man testa att följa några enkla riktlinjer och på så sätt känna efter.
Låt smakerna gå hand i hand
Möt kraft med kraft genom ett smakrikt vin till det smakrika köttet. Varesig maten eller vinet tar överhanden utan det infinner sig en balans i kombinationen.
Möt hetta med mjukhet
Har du en väldigt kryddstark marinad som går åt det heta hållet kan ett kraftfullt vin med en tydlig strävhet få kryddorna att ta över fullständigt. Om det inte är vad du eftersträvar, testa ett mjukare vin med högre sockerhalt.
Brända toner + tanniner = bestialisk beska
När köttet grillas får det en särskild smak där lätt brända toner övergår i beska på de ställen som utsatts mest för värmen. Den beskan kan vara svår i kombination till vin eftersom den förhöjs av både strävhet och syrlighet. Prova ett mjukt och bärigt vin med kraft och smak i samma intensitet som köttet.
Rött vin från regionen Venetien i Italien har ofta en mjukhet som funkar bra i kombination till grillat kött. Testa även gärna rött vin från den italienska klacken, Apulien med liknande kvaliteter.