Crema di mascarpone

Ta fram tre skålar och förbered dig på att vispa så att det står härliga till! Den här italienska desserten är lätt att göra, fin att se på samt len och krämig mot gommen. 

Crema di mascarpone bygger i stort sätt på samma kräm som i tiramisù men med bär och frukt istället för kakor och kaffe. Välj att tillsätta rom eller annan favoritsmaksättare för en personlig touch.

Fun fact: I Italien sägs det att det rätta "fluffet" i mascarponekrämen beror på sinnestillståndet på den som håller i vispen. Därför görs den här desserten aldrig en dag då humöret inte är på topp. 

Gör så här:

  1. Dela äggen i vitor och gulor.
  2. Vispa äggulorna och sockret till en ljusgul, skummig smet. Använd elvisp.
  3. I en annan skål, blanda mascarpone och rom med en sked eller gaffel till en len och jämn smet.
  4. Diska och torka noggrant av visparna.
  5. I ytterligare en skål, vispa äggvitorna till ett hårt skum. Skålen ska gå att vända upp-och-ned utan att innehållet rinner ut.
  6. Blanda mascarpone-smeten med äggula-och-socker-smeten tills helt slät.
  7. Blanda försiktigt ned äggvite-skummet och försök att behålla så mycket som möjligt av fluffigheten.
  8. Lägg upp i portionsskålar och dekorera med färska bär.

Ingredienser (4 pers)

  • 400 g mascarpone
  • 4 ägg (viktigt att de är färska och av god kvalitet då de inte tillagas)
  • 1 1/4 dl socker
  • 20 ml rom (kan uteslutas)

Vintips!

Till den här krämiga desserten blir det extra gott med ett lätt pärlande dessertvin. Såsom ett rosa Lambrusco dolce eller ett vitt Moscato d’Asti.

Buon apetito!

Se de viner som är mest populära just nu och gör din beställning. Snabb leverans hem till dörren! 

Mer från Recept

Visa mer från Recept