Lambrusco framställs i området nordväst om Bologna i regionen Emilia-Romagna i Italien. Namnet Lambrusco härstammar från på en familj bestående av tolv olika druvsorter med samma namn. Vinmakare gör rött, vitt och även rosévin och alla Lambrusco-viner är mer eller mindre bubbliga. Det finns både i enklare varianter och med kvalitetsbeteckningen DOC (Denominazione di Origine Controllata). Idag är torra och friska röda viner från området populära men vinet finns i en stor variation i nyans, stil och restsötma.
Entusiastiska vinodlare
Druvsorter från Lambrusco-familjen var omtyckta redan på romartiden. Namnet på den eller de specifika druvsorterna står ibland på vinflaskans etikett, exempelvis Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Salamino, Lambrusco Grasparossa o.s.v. Vinet var omtyckt framförallt under 70- och 80-talet då en stor mängd lågkvalitets-Lambrusco lanserades på marknaden vilket skadade både druvans och vinets rykte. Idag arbetar vinmakarna hårt för att förbättra ryktet och viner av högre kvalitet kommer numera ofta från området.
Hur smakar Lambrusco?
Röd Lambrusco är vanligtvis ett lätt vin. Aromer av röda bär som körsbär och jordgubbar präglar vinet som kan ha mycket kolsyra. En del röda viner är dock endast lätt pärlande. Färgen och smaken varierar beroende på vilken typ av Lambrusco-druva som vinmakaren använder. Druvan Sorbara ger ett vin som skiftar från ljust rosa till granitrött. Detta vin passar att servera som aperitif. Du kan lagra viner tillverkade av Sorbara till skillnad från många andra Lambruscoviner. Vin gjorda på druvan Grasparossa är mörkare och har vanligtvis smaker av björnbär och en nästintill lila, pärlande skummighet.
Serveringstemperatur för rött vin
Röd Lambrusco serveras svalare än andra röda viner, en temperatur på 7-12 grader rekommenderas. Med sin friska och lätta karaktär passar vinet utmärkt att servera till lättare rätter som grillad kyckling, plockmat eller pizza. De passar även utmärkt till lokal specialiteter från Emilia-Romagna som parmaskinka och parmesanost. Vit Lambrusco och rosévarianterna passar utmärkt som aperitif och som sällskapsdryck. De sötare varianterna kan även serveras till efterrätter såsom t.ex. crema di mascarpone med jordgubbar eller mildare choklad-desserter.