Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Därför är Riesling världens bästa matvin!

Riesling smakar gott till en rad olika maträtter vilket gör det till det idealiska gastrovinet. Läs om varför du alltid ska ha en flaska på kylning och hur du kan tänka för att få till riktigt goda Riesling- och matkombinationer.

Den främsta anledningen till Rieslings storhet är den extremt matvänliga smakprofilen.

Allt från den lätta till den fylliga kroppen, det knastertorra till det söta, den genomgående stora fruktaromatiken och den alltid så friska syran. Det är dessa egenskaper som gör att många olika smaker gifter sig så fint med Rieslingviner. Till och med till de mest umami-stinna och kryddheta maträtterna. 

3 olika mattyper och Riesling-vinstilar som passar till

1. Asiatiskt

I många av de asiatiska köken använder man sig av soja samt kryddhetta. Det är inte många vinstilar som orkar stå upp emot den umami-stinna sojan men Riesling är din räddare. Speciellt om det innehåller en lätt sötma, en frisk syra och en kraftfull fruktighet. Med alla de komponenterna så klarar vinet av att hantera den skarpa umamin. 

Om maten innehåller kryddhetta och vinet har den minsta antydan till tanninstruktur så ökar känslan av hettan i maten, dessutom dör all frukt i vinet. Riesling har ingen tanninstruktur så välj gärna ett glas fruktdrivet Riesling med en lätt restsötma och frisk syra så kommer hettan harmoniseras och frukten i vinet kommer helt till sin rätt.

Ett exempel på bra val av Riesling är en Kabinett från Mosel, Tyskland.

2. Skaldjur

Skaldjur kan varieras i all oändlighet men oavsett vilka skaldjur du väljer är Riesling ett säkert kort. Speciellt till färska räkor.

Här har vi sälta från lagen som räkorna kokat i samt den naturliga umami som finns i räkans smak. Till det är en torr, krispig, frisk, mineralisk och fruktdriven Riesling perfekt!

Ett exempel på bra val av Riesling är från Wachau, Österrike.

3. Ostbricka

Om du älskar ost i alla dess former och inte vill behöva välja ett nytt vin till varje ostsort så är återigen Riesling det bästa valet. Riesling är faktiskt ett vin som passar genomgående till alla olika typer av ostar.

Bäst blir det när du väljer ett Riesling med hög syra och restsötma. Syran bryter den feta texturen i osten, frukten dämpar umami-känslan och ingen smak tar över utan allt harmoniserar perfekt.

Ett exempel på bra val av Riesling är en Beerenauslese från Pfalz, Tyskland.

Tips: Ha alltid kylen preppad med minst en flaska krispig Riesling. Då är du väl förberedd att matcha en rad olika maträtter. Många Rieslingviner är dessutom utsökta som sällskapsvin!

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan