Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Larb

Larb är fläskfärs från Sydostasien, med en unik kombination av smaker från örter, kryddor och rostat ris. 

Vietnamesisk husmanskost med spännande smakprofil

Larb, även känd som laab, är en smakrik köttsallad med ursprung i Laos. Där räknas den som inofficiell nationalrätt. Den är också mycket populär i norra Thailand där många svenskar kommer i kontakt med rätten. Larb brukar vara kraftigt kryddad och innehålla finhackat kött (vanligtvis fläskfärs eller kycklingfärs), färska örter, fermenterad fisksås, chili och rostat rispulver. Det är ingredienser som tillsammans ger en sofistikerad smakprofil och en balans mellan sälta, syra och hetta. 

Det är enkelt att laga larb hemma och vårt recept bygger på ingredienser som bör vara enkla att hitta. Det är framförallt det rostade riset som ger rätten karaktär så du bör inte utesluta det. Larb serveras vanligtvis med klibbigt ris och råa grönsaker med lite crunch. Larb passar också som en del av en större måltid eller buffé.

Gör så här

  1. Börja med att placera okokt jasminris i en torr stekpanna. Rosta på medelhög värme och rör om konstant tills riset får en djupbrun färg. Mal sedan riset med en kaffekvarn eller i en mortel till en sandliknande konsistens.

  2. Tillsätt 2 msk vatten samt fläskkött i en medelstor kastrull och rör om medan det tillagas. Ta bort kastrullen från värmen när köttet är genomstekt.

  3. Använd kastrullen som din blandningsskål, lägg i schalottenlök, fisksås, limejuice, 1,5 matsked av det rostade malda riset, och chiliflakes. Rör om ordentligt. Lägg sedan till färska örter: koriander, salladslök och mynta. Om du inte ska servera larb direkt väntar du med myntabladen tills det är dags att servera rätten.

  4. Smaka av och justera med mer fisksås och limejuice vid behov. Om det känns lite för salt eller surt kan du tillsätta en nypa socker för att balansera saltet och syran.

  5. Dekorera gärna med några myntablad (utöver dem du tillsatt till färsen) och torkad chili.

Ingredienser (4 pers)

  • 1,5 msk jasminris

  • 2 msk vatten

  • 250 g malet fläsk (helst inte magert)

  • 3 msk fint skivad schalottenlök

  • 0,6 dl myntablad, grovt hackade om bladen är stora

  • 2 msk hackad koriander

  • 1 salladslök, hackad

  • 2 msk fisksås

  • 2 msk limejuice

  • 1–2 tsk chiliflakes, eller efter smak

Vin som passar till larb

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!